Hlavní obsah

Národní demokracie je podle soudního znalce extremistickou stranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krajně pravicová strana Adama B. Bartoše Národní demokracie je podle soudního znalce extremistická. Uvedl to při čtvrtečním výslechu před pražským městským soudem. Bartoš tam žaluje ministerstvo vnitra kvůli zařazení jeho strany právě mezi extremistické skupiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Adam Bartoš promlouvá na demonstraci proti imigrantům a za vystoupení z EU v roce 2015.

Článek

Podle soudního znalce Josefa Dolisty je krajně pravicová strana Národní demokracie Adama B. Bartoše extremistickou stranou. Bartoš a ND podle Dolisty svými projevy rozděluje českou společnost a snaží se tak získávat voliče. „Může to mít dopad směrem k nenávistným projevům vůči určitým menšinovým částem obyvatelstva,“ uvedl znalec.

Hlavní problém Národní demokracie a možná i Bartoše je podle Dolisty ve vyjadřování. Nelze podle něj prohlásit někde polopravdu a pak dodatečně vysvětlovat, jak to ve skutečnosti myslel. Jako příklad uvedl bod programu ND „Zbraně do rodin“. „Dá se to vnímat pozitivně, dá se to vnímat negativně,“ podotkl Dolista. Konkrétně tento bod je podle něj také znakem extremismu.

Chápe proto názor ministerstva vnitra o extremismu ND. „Ať si každá strana dělá, co chce, ale jestliže někdo jiný poukáže na extremistické postoje, tak nezasahuje bezprostředně do jednání strany ani jejího předsedy, ale poukazuje na určitá rizika, která existují v rámci stability společnosti a právní jistoty obyvatel vzhledem k ústavě,“ uvedl Dolista ke zmínkám o ND ve zprávách ministerstva vnitra.

Bartoš: ND je konzervativní a vlastenecká

Bartošovi a jeho Národní demokracii vadí, že je ministerstvo vnitra pravidelně zařazuje ve svých zprávách mezi extremisty. Po ministerstvu žádá omluvu a vymazání zmínky o ND ze zpráv ministerstva o extremismu.

Podle Bartoše je ND legální, „konzervativní a vlastenecká“ politická strana a tvrzení, že má za cíl narušovat ústavní pořádek a demokratické zásady ČR, ji prý poškozují. Soud bude pokračovat v únoru příštího roku.

Bartoš také čelí u Obvodního soudu pro Prahu 1 obžalobě za popírání a schvalování genocidy, podněcování k nenávisti a hanobení národa. Podle policie ve svých knihách a projevech úmyslně burcoval k nenávisti vůči Židům a migrantům.

Bartoš byl už v minulosti potrestán roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám