Hlavní obsah

Namol opilý řidič kamionu, který havaroval na Prostějovsku, dostal podmínku

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Ke dvěma letům vězení s tříletým podmíněným odkladem odsoudil v pondělí Okresní soud v Prostějově 49letého Jiřího Hrdličku, který letos v lednu s 3,5 promile alkoholu v krvi havaroval s kamionem na dálnici u Prostějova. Při nehodě vozidlo srolovalo několik desítek metrů svodidel, narazilo do stromu a vysypaly se z něj převážené panely. Odsouzeny nesmí také pět let sednout za volant. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Profesionálního řidiče kamionu Jiřího Hrdličku potrestal prostějovský soud dvouletým trestem s tříletým podmíněným odkladem.

Článek

„Obžalovaný naplnil všechny znaky obecného ohrožení z nedbalosti, vydal lidi v nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. Vybočoval ze směru své jízdy, ohrožoval i osoby jedoucí v protisměru,“ uvedla soudkyně Ivona Otrubová. Muži původně hrozil trest od šesti měsíců do pěti let.

„Obžalovaný stojí před soudem poprvé, je to polehčující okolnost, ale musím konstatovat, že jediná. Mám za to, že postačí uložení trestu výchovného,“ doplnila soudkyně. Trest je podle ní vyměřen v dolní polovině trestní sazby, naopak s dlouhou zkušební dobou a s delším trestem zákazu činnosti.

Foto: Policie ČR

Řidič kamionu s nákladem betonových panelům měl při nehodě na dálnici u Prostějova 3,5 promile alkoholu v krvi, u soudu dostal dva roky.

Nehoda se stala 25. ledna a předcházela jí dvacetikilometrová jízda z Tovačova na Přerovsku a pak kus po dálnici. Těžce opilý profesionální řidič s kamionem kličkoval po silnici a ohrozil několik aut i autobus. Celá událost se naštěstí obešla bez zranění. Škoda dosáhla téměř tří milionu korun.

Řidiči volali policii

Těsně před nehodou upozorňovali na podezřele riskantní jízdu kamionu ostatní řidiči na tísňovou linku policie. V jednom případě najel kamion podle svědka i na chodník. Na tachometru měl přitom nejvyšší rychlost 90 kilometrů v hodině.

Řidič byl obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti se sazbou šesti měsíců až pět let. Vyšetřovatelé případ nakonec překvalifikovali, původně byl totiž obviněn podle mnohem přísnější právní kvalifikace, a to z obecného ohrožení, kdy mu hrozila sazba tři až osm let.

„Ve stavu střední až těžké opilosti řídil nákladní soupravu s přívěsem, které převážely betonové panely o hmotnosti 16,6 tun. Nebyl schopen udržet přímý směr jízdy,“ uvedla žalobkyně Olga Jedličková.

Muž z Bystřice pod Hostýnem u soudu uvedl, že šlo o jeho pochybení, popřel však, že by pil před jízdou. Vodky se prý napil až při vjezdu na dálnici, protože mu bylo zle. Předchozí vybočení po cestě přisuzoval vyjetým kolejím.

Reklama

Výběr článků

Načítám