Hlavní obsah

Náměstek hejtmana zůstává ve funkci, i když řídil opilý

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Náměstek královéhradeckého hejtmana Miloslav Plass (ODS), jehož policie nedávno přistihla, jak řídí služební oktávii se zhruba 1,5 promile alkoholu v krvi, zůstane ve funkci. O vyslovení nedůvěry hlasovali ve čtvrtek krajští zastupitelé a většina jej podpořila.

Článek

"Pro mě to vyjádřením důvěry mých kolegů zastupitelů nekončí. Je to signál, že mohu pokračovat ve své práci, ale celá nepříjemná událost mě bude provázet ještě hodně dlouho a bude trvat, než se s tím vyrovnám," řekl po hlasování Plass, který také slíbil, že přispěje svým měsíčním platem na podporu grantových programů, kterými kraj podporuje aktivity za snižování dopravní kriminality.

Pro Plassovo setrvání ve funkci zvedlo ruku 27 zastupitelů, pět se zdrželo a někteří před hlasováním opustili jednací sál. Byl mezi nimi například Petr Kubát (nezávislý, za Volbu pro kraj). "Nechtěl jsem o tom hlasovat, domnívám se totiž, že to není věc zastupitelstva, ale jen ODS, která mu dala mandát pro výkon funkce náměstka. Nám opozičním zastupitelům nepřísluší o této věci rozhodovat, proto jsem před hlasováním odešel," řekl Kubát Právu.

Plass zůstal ve funkci mj. i díky hlasům komunistů, když pět z celkových osmi členů klubu KSČM hlasovalo pro jeho setrvání. "V klubu jsme se dohodli, že není důvod, proč by náměstek Plass měl odejít z funkce. Jeho přestupek jsme nebrali jako politické pochybení, svou práci na kraji dělá dobře a nevidíme nikoho, kdo by ho mohl nyní adekvátně nahradit. Proto jsme ho podrželi," prohlásil člen komunistické frakce Lubomír Štěpán.

"Navíc bylo jasně řečeno, že naše hlasování nebude mít nejmenší vliv na jeho potrestání," dodal. Plass ve funkci náměstka hejtmana pracuje druhé volební období a na kraji je gestorem sociálních věcí. Za alkohol při řízení automobilu mu nyní hrozí odebrání řidičského průkazu až na dva roky a vysoká pokuta. Jeho případ bude řešit přestupkové oddělení královéhradeckého magistrátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám