Hlavní obsah

Nákup předraženého stříbra pro pražské strážníky už řeší policie

Právo, Josef Koukal
Praha

Případem předraženého nákupu stříbrných cihliček, kterými loni v prosinci pražská městská policie odměňovala zasloužilé strážníky, se od středy zabývá státní policie pro podezření z trestného činu. Kauzu, na niž upozornilo Právo začátkem dubna, předala kriminalistům Inspekce městské policie.

Foto: Josef Koukal, Právo

Stříbrná cihlička, kterou dostali vybraní strážníci.

Článek

"Podnět jsme pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu předali Službě kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství Praha IV., které je místně i věcně příslušné, tuto středu,“ řekl Právu ředitel Inspekce Vladimír Duda. Inspektoři mají k dispozici znalecký posudek na cenu stříbrných cihel, které strážníci nakupovali za zhruba 15 tisíc korun za kus.

Právo jeden exemplář nechalo odhadnout ve třech certifikovaných obchodech s drahými kovy a nabízená výkupní cena se pohybovala od 3000 do 3200 korun. Na jakou cenu odhadl cihličky znalec, nechtěl Duda Právu prozradit. „To by nebylo seriózní, teď už případ převzala státní policie,“ uvedl Duda.

Dar byl zaměstnancům zdaněn

Městská policie, jejímž vedením byl v té době pověřen náměstek Ludvík Klema, odkoupilo stříbrné cihly o hmotnosti 201 g po 15 tisících korunách včetně DPH. V prosinci čtyři desítky upomínkových suvenýrů rozdalo při příležitosti 20. výročí svého založení nejdéle sloužícím strážníkům. Dar byl obdarovaným zaměstnancům ještě zdaněn.

Jak městská policie už dříve upozornila, v případě cihel nejde o investiční stříbro, a tudíž na ně nelze vztáhnout stejná cenová kritéria. Čtvrtkilové opuncované investiční cihly ryzího stříbra se prodávají za ceny kolem šesti tisíc korun.

Na finálním odlitku pro městskou policii však punc není uveden, je zde pouze uvedena hodnota ryzosti číslicí 999 a značka AG pro stříbro.

Šéf strážníků systém odměn zrušil

Současný ředitel městské policie Eduard Šuster začal už v březnu nákup cihliček prověřovat. Dne 5. dubna pak případ předl k šetření právě inspekci.

Na závěry inspekce reagoval okamžitým zrušením celého systému odměňování zasloužilých strážníků. Sbor pro ně v minulosti nakupoval kromě stříbrných cihel také zlaté prsteny nebo hodinky.

„S ohledem na veškeré zjištěné skutečnosti jsem se rozhodl celý stávající systém odměňování zaměstnanců Městské policie Praha věcnými dary za délku služby zrušit,“ uvedl Šuster. „Zároveň velmi usilovně pracuji na novém systému oceňování, a to i ve spolupráci s odborovými organizacemi působícími u městské policie,“ podotkl ředitel. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám