Hlavní obsah

Nájezd zdivočelých Dánů se nevyhnul ani Špindlerovu Mlýnu

– Špindlerův Mlýn
Právo, Novinky, for, pro

Dánští studenti, kteří tento týden tráví prázdniny v České republice, nezaplnili jen ulice hlavního města, ale nevázaně se baví také v krkonošském Špindlerově Mlýně. Kvůli loňským výtržnostem se na ně české úřady připravily, ale podle zjištění Novinek mají v horském středisku na rozdíl od Prahy volnější režim.

Nájezd zdivočelých Dánů se nevyhnul ani Špindlerovu MlýnuVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Centrum Špindlerova Mlýna od pondělí okupuje zhruba pět set mladých Dánů spolu se Švédy a Nory. Jak dokazují záběry Novinek, studenti v místních barech nemusí prokazovat svůj věk barevnými páskami na zápěstí tak jako v Praze. Mladistvé nasávající alkohol tak policejní kontrola odhalila například v klubu Mlejnice.

Na záběrech pořízených Novinkami nezůstávají mladí Dánové nic dlužni pověsti, kterou si v Česku vytvořili vloni výtržnickým chováním. Jsou hluční, vykonávají potřebu, kde je napadne, lezou po sochách a rozbíjejí lahve o zem.

V pondělí policejní hlídka zadržela mladého Dána, který rozbil skleněnou výplň dveří jednoho z hotelů a televizi. Byl obviněn z výtržnictví a soud by o něm měl rozhodnout ve zkráceném řízení.

„Týden dánských studentů probíhá v mezích normálu,“ řekl Právu starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch (nez.). „Doposud nevím o žádném incidentu z jejich strany,“ dodal starosta, který je sám profesí policista.

Dánové nejsou ve Špindlerově Mlýně nijak centralizováni, jsou ubytovaní v různých hotelech po celém městě.

V Praze se protočí několik tisíc Dánů

V Praze jsou dánští studenti od neděle. České úřady se na jejich přítomnost pečlivě připravily kvůli událostem z loňského roku, kdy opilí studenti způsobovali ve městě i na hotelech výtržnosti. Letos proto musí v barech, které pro ně cestovní kanceláře rezervovaly, prokazovat svůj věk barevnými páskami. Do Prahy také přijeli čtyři dánští policisté, kteří mají za úkol pomáhat řešit případné konflikty.

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz zadržených DánůVideo: Jiří Forman, Novinky

První turnus zájezdů, v nichž je více než 1200 Dánů, končí podle mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana ve čtvrtek. Další turisté českou metropoli navštěvují bez cestovních agentur. Během necelých dvou týdnů by se v Praze mělo vystřídat několik tisíc Dánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám