Hlavní obsah

Nad železnicí nedaleko Studénky zloději ukradli kabely pod proudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ani nedávná dopravní katastrofa ve Studénce, při které zemřelo sedm lidí, nezabránila zlodějům v ohrožování bezpečnosti na železnici krádežemi kabelů. Jen několik kilometrů od místa tragédie se v minulých dnech ztratily dva kilometry trakčního vedení pod napětím tří tisíc voltů.

Článek

Škoda je vyčíslena na 650 tisíc korun. „Prověšením trakčního vedení mezi Suchdolem nad Odrou a Polomí mohlo dojít k ohrožení projíždějících drážních vozidel a ohrožení bezpečnosti provozu na železniční trati,“ uvedl mluvčí policie Zbyněk Tomšík. Jak vážný byl stupeň ohrožení, ale zatím policie neví.

Na tuto otázku by měla odpovědět státní organizace Správa železniční dopravní cesty, která se o bezpečnost na železnicích stará. Mluvčí této instituce přislíbil, že se k záležitosti vyjádří ještě dnes.

Podle Českých drah ale určité nebezpečí hrozí vždy. „Každá krádež tohoto typu by se měla posuzovat jako trestný čin obecného ohrožení,“ tvrdí mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. K přesné míře nebezpečí by se ale podle něj měla vyjádřit Správa železniční dopravní cesty, která má bezpečnost na železnicích na starosti od letošního června.

Reklama

Výběr článků

Načítám