Hlavní obsah

Na zastávce ve Zlíně visel sebevrah, zachránili ho řidiči autobusů

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Sebevraha, který se v pondělí večer pověsil na značení autobusové zastávky, zachránili řidiči Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO). Poté, co žena na zastávce zoufale mávala na řidiče, ten zastavil, visícího muže odřízl a spolu s kolegou zařídil pomoc.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Na svou večerní jízdu za volantem autobusu městské hromadné dopravy na lince 31 z centra Zlína směrem do Jaroslavic řidič vozidla DSZO asi nikdy nezapomene. Když dojížděl na zastávku Morýsovy domy, spatřil na označníku zastávky viset oběšeného člověka. Dokázal pohotově zareagovat a zajistit rozhodující pomoc,“ sdělil ve středu mluvčí společnosti Vojtěch Cekota.

Řidič si nejdříve všiml mávající ženy na nástupišti. Vzápětí rozeznal zhroucenou postavu muže, který byl za hrdlo zavěšen na označníku zastávky.

„Řidič vystoupil z autobusu, potom skočil do vozu pro nůž, aby s ním látku bavlněného trička, ze kterého si nešťastník zhotovil oprátku, přeřezal. Bezvládné tělo kleslo na chodník. Řidič pak rychle uvolnil látku, která byla utažena kolem mužova krku. Ihned telefonoval pro lékařskou pomoc,“ popsal Cekota.

Do záchrany a hlídání bezvládného, ale ještě žijícího muže se před příjezdem sanitky a policejní hlídky zapojil rovněž řidič dalšího autobusu MHD, který směřoval do vozovny a zastavil u Morýsových domů o pár minut později. „Včasný zásah cestující na zastávce a řidičů MHD pomohl zoufalému muži zůstat naživu,“ dodal mluvčí.

„Naši řidiči se na linkách setkávají s různými neočekávanými událostmi, kolapsy cestujících i dopravními nehodami, při kterých občas poskytují první pomoc. Pokus o oběšení se na označníku zastávky a zachraňování postiženého, aby měl ještě šanci se vrátit do života, však evidujeme poprvé,“ poznamenal hlavní dispečer DSZO Josef Polách.

Reklama

Výběr článků

Načítám