Hlavní obsah

Na západě Čech vykolejil nákladní vlak a vysypalo se z něj vápno

Mariánské Lázně
Aktualizováno

Na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Plzní vykolejil v neděli odpoledne nákladní vlak převážející vápno. Nehoda se stala poblíž Drmoulu na Chebsku, zraněn nebyl nikdo, škody jdou ale do desítek milionů. Doprava na důležité trati, kudy jezdí i dálkové vlaky, je zastavena a provoz na ní bude obnoven nejdříve 2. srpna. Nehoda se stala v místě, kde se staví silnice.

Foto: Policie ČR

Vagóny se svezly se svahu a převrátily se

Článek

Podle mluvčího karlovarských krajských hasičů Martina Kasala jsou vagony s cisternami s vápnem mimo násep.

"Všechno nasvědčuje tomu, že strojvedoucí překročil povolenou rychlost, která v místě je," řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová. Podle vyjádření ředitele SŽDC Jiřího Svobody byla rychlost překročena až trojnásobně.

Vykolejilo celkem 13 vagonů z 18. "Na kolejích, ale také vykolejených, je asi pět vagónů. Ostatní jsou mimo trať. Kolem nehody probíhala stavba silničního obchvatu, kam se vápno z vagonů vysypalo," popsal Kasal.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Vápno se vysypalo na stavbu silničního obchvatu.

Kvůli možnému ohrožení přírodních zdrojů vyrazili na místo i zástupci orgánů ochrany životního prostředí.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že se havárie stala okolo 16:30. Podle prvních informací vykolejila lokomotiva, která táhla 18 vagónů. Drápal dodal, že na místě budou příčiny a škodu zjišťovat inspektoři Drážní inspekce. Podle Kasala jsou trať i trakční vedení na prvního pohled poškozené. Škoda na infrastruktuře je odhadem devět milionů kroun, dalších 20 milionů na vagonech.

Foto: kraje Karlovarského HZS, ČTK

Převrácené vagóny s vápnem

Reklama

Výběr článků

Načítám