Hlavní obsah

Na tržnici v Hatích si posvítila celní a daňová správa kvůli neplacení daní

– Hatě

Zátah na obchodníky, kteří se vyhýbají placení daní, nebo je krátí, rozjela v sobotu v pohraniční tržnici v Hatích na Znojemsku celní a daňová správa. Podle Jitky Ježkové z Generálního finančního ředitelství je to první akce svého druhu. Dosud se celní správa zaměřovala na zabavování padělků. Výsledek akce bude znám za týden.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zátah celníků na tržnici v Hatích, ilustrační foto

Článek

Do akce Market se zapojilo 60 lidí, polovina z celní a polovina z daňové správy. „Kontrolují obchodníky, kteří krátí příjmy. Záměrně vykazují obrat nižší než milión korun, čímž se vyhýbají placení DPH,“ vysvětlila Ježková. V areálu je totiž zhruba stovka obchodníků, DPH však platí jen tři z nich.

Daňová správa se dále zaměřuje na daňové dlužníky, proto do Hatí vyrazili i daňoví exekutoři. „Na místě už vybrali desetitisíce korun,“ sdělila Ježková. Kontroloři sbírají u obchodníků i další důkazy, které poslouží ke správnému stanovení daně z příjmu, DPH a silniční daně.

Podle Ježkové trvala příprava akce dva měsíce a tyto společné kontroly budou v budoucnu pokračovat. „Je to poprvé, kdy je zde ve větší míře zapojena daňová správa,“ dodala Ježková.

Na tržnici jezdí za levnými nákupy především Rakušané a celní správa zde jen v letošním roce zabavila padělky různého zboží za milióny korun. Jedná se například o hodinky, parfémy, kabelky či boty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám