Hlavní obsah

Kamera zachytila jeden z výbuchů muničního skladu v Bílině

Právo, Novinky, ČTK, ok, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Hasiči zasahují v Bílině na Teplicku u požáru s výbuchy uskladněné munice v policejním areálu. Nařízena byla evakuace osob do vzdálenosti 500 metrů. Podle policie nebyl nikdo zraněn. Plameny hasiči dohašují.

Výbuch skladu v BíliněVideo: Čtenář Novinek

 
Článek

V prvním okamžiku po ohlášení události policisté nevpustili hasiče k ohnisku. "Máme v současné době na místě sedm jednotek, to je dvanáct vozidel," řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

„Hoří v pronajatém skladu pyrotechnické služby, kde je uskladněna vyřazená munice. Proběhla evakuace, při požáru nebyl podle dosavadních informací nikdo zraněn a nevyžádal si žádné oběti na životech,“ řekl Novinkám mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Foto: Čtenář Novinek

Výbuch skladu v Bílině

Aktuálně hasiči požár dohašují a místo ochlazují. Příčiny požáru policisté budou teprve zjišťovat. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v Rádiu Impuls řekl, že požár a následný výbuch se týkal muniční kobky o rozměrech 3x3 metry, od výbuchu se vznítilo dřevo, které bylo kolem. Výbuch byl rozsahem mnohem menší než událost ve Vrběticích v roce 2014.

Ve skladu byly podle ministra výbušniny ze zneškodňovaných nábojů. V kobce, kde hořelo, bylo asi 150 kilogramů výbušniny. Trosky doletěly do vzdálenosti zhruba 300 metrů. Událost policie vyšetřuje jako zahoření munice. "Teoreticky mohlo jít o samovznícení, ale jsme na začátku. V této fázi se nedá vyloučit nic," řekl Hamáček. Sklady munice v ČR jsou podle něj dobře zabezpečené.

„K evakuaci občanů z místa bydliště nedochází, je to již za hranici 500 m. Evakuovaná je pouze sklárna a místní firmy. Předpokládané uzavření oblasti ještě není dané, předpoklad je minimálně 1,5 hod. Spíše do večera. Železniční trať nakonec uzavřena nebyla,“ uvedla na Facebooku starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Místní obyvatelé reportérovi Práva potvrdili, že se ozývaly výbuchy. „Byla to rána, jako z děla,“ uvedl jeden z nich.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vrtulníku na hořící skladVideo: Policie ČR

Muniční sklad je v části Chudeřice na sever od centra Bíliny směrem na Teplice. Vede tudy silnice I/13 spojující města pod Krušnými horami.

Silnice je na vjezdu do Bíliny uzavřena, objízdná trasa vede přes Kostomlaty nebo Braňany. Evakuovat bylo nutné část Teplického Předměstí a ulici Československé armády.

Foto: Policie ČR

Záběr na hořící sklad

Reklama

Výběr článků

Načítám