Hlavní obsah

Na přechodu v Praze zabil chodkyně. Dostal 7 let

Právo, Marek Bádal

Dvě mrtvé a dvě těžce zraněné chodkyně za sebou nechal devětašedesátiletý Karel Macháček, který před dvěma lety v Praze vjel na přechod, i když mu na semaforu svítila červená. Obvodní soud pro Prahu 10 čin kvalifikoval jako usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení z nedbalosti a v pondělí Macháčkovi vyměřil sedmiletý trest vězení. Verdikt není pravomocný, Macháček se proti němu okamžitě odvolal.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po provedeném dokazování soud dospěl k závěru, že pan obžalovaný způsobil dopravní nehodu s fatálními následky,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Libuše Jungová.

Macháček před dvěma a půl lety srazil čtyři ženy na přechodu v pražské Hostivaři. Nevěnoval se podle verdiktu řízení a v nejméně třiačtyřicetikilometrové rychlosti vjel i přes červenou na přechod, kde už přecházeli lidé. Ze čtyř sražených žen dvě zemřely na místě a další dvě utrpěly těžká zranění.

Chodce na Žižkově strčili pod auto, policie hledá svědky nehody

Krimi

Podle znaleckého posudku byl Macháček v době, kdy padala oranžová, více než 100 metrů před přechodem a do nárazu zbývalo přes osm vteřin. Brzdit nicméně začal až téměř tři vteřiny po střetu s chodkyněmi.

Záměrně vjel na přechod i přes červenou
soudkyně Libuše Jungová

„Pan obžalovaný ignoroval červený světelný signál, v žádném případě neměl vjíždět na přechod pro chodce, měl zastavit,“ pokračovala Jungová, podle níž šlo z Macháčkovy strany o vědomou nedbalost.

„Záměrně vjel na přechod i přes červenou signalizaci ve frekventované lokalitě, kde mohl předpokládat zvýšený pohyb chodců,“ uzavřela soudkyně.

Zastavil dopravu, aby mohl přenést postiženou ženu přes přechod

Koktejl

Macháček vinu nijak nepopíral, hájil se ale mimo jiné tím, že se mu v tu chvíli zatmělo před očima. Už v červnu, na začátku hlavního líčení, tvrdil, že jel opatrně a věnoval se řízení. Proč ale nezastavil na červenou, vysvětlit nedokázal.

„Viděl jsem červenou a říkal jsem si, že musím zastavit, ale nezačal jsem brzdit,“ řekl v červnu obžalovaný.

Znalec ztrátu vědomí odmítl

Podle soudního znalce z oblasti neurologie Josefa Efflera nicméně u něj nedošlo ke ztrátě vědomí. „Nebyla tam porucha vědomí ve smyslu plné ztráty vědomí či mikrospánku,“ prohlásil Effler.

Policie provedla na místě dechovou zkoušku, která vyloučila užití alkoholu a jiných omamných látek. Soud Macháčkovi také na sedm let zakázal řízení.

Půl roku před nehodou v Hostivaři srazil obžalovaný rovněž chodce na přechodu a způsobil mu těžkou újmu na zdraví. Obvodní soud pro Prahu 2 mu v dubnu 2018 uložil podmíněný trest.

„Omlouvám se všem poškozeným, plně si uvědomuju, co se stalo,“ řekl na závěr Macháček. „Nejsem lump a darebák,“ dodal. Vzhledem k tomu, že se proti rozsudku na místě odvolal, dostane případ na stůl Městský soud v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám