Hlavní obsah

Na Pardubicku našli přes 300 dělostřeleckých min z druhé světové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týnišťko

Celkem 338 dělostřeleckých min ráže 82 milimetrů z druhé světové války našli v neděli policisté v lese u obce Týnišťko na Pardubicku. Na nebezpečný nález je upozornili hledači kovů s detektory. „Kdyby se munice nacházela v obydlené oblasti a vybuchla, exploze by byla schopná zničit několik domů,“ uvedla v pondělí v tiskové zprávě mluvčí krajské policie Lenka Vilímková.

Foto: Policie ČR

Celkem našli 338 min

Článek

Policejní hlídky prostor nálezu zabezpečily proti vstupu nepovolaných osob a na místo přivolaly policejní pyrotechniky. Ti za pomoci hasičů prořezali stromy a kořeny, v zemi v hloubce 1,5 metru našli munici v několika vrstvách na ploše dva krát dva metry.

Kvůli velkému množství min muselo na místo přijet nákladní vozidlo, které převezlo nebezpečný náklad k likvidaci do stálé trhací jámy do Stráže pod Ralskem. Zásah na místě trval sedm hodin.

Mimořádný hazard hledače kovů na Písecku: Funkční miny vyskládal v lese

Krimi

„Z pohledu pyrotechniků jsou k takovému množství nalezené munice přivoláni jednou až dvakrát do roka,“ uvedla Vilímková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám