Hlavní obsah

Na Novojičínsku řádil falešný lékař, skončil v cele

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novojičínští policisté dopadli podvodníka, jenž se vydával za lékaře a okrádal důvěřivé seniorky. Soud na něj uvalil vazbu, své 55. narozeniny tak muž oslaví ve vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Ke zjištění podvodníka napomohly záznamy z bezpečnostních kamer domů a projíždějícího vozidla, indicie od svědků a také bývalého pracovníka vězeňské služby, který jej poznal,“ uvedl novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Případy s podvodným lékařem začali novojičínští kriminalisté prošetřovat v říjnu. „První se udál 7. a druhý 26. října v Novém Jičíně. Podvodník oslovil dvě paní seniorského věku a se záminkou lékařské prohlídky se jim vloudil do bytů. Seniorky muži uvěřily až do té chvíle, než zjistily, že jsou v bytech samy bez peněz a šperků,“ popsal Gřes.

Žádný nováček

Ještě dříve, než se vydal falešný lékař okrádat seniorky, „navštívil“ dva rodinné domy ve Štramberku a Kopřivnici-Lubině. „Krátce po poledni, bez použití násilí vstoupil odemčenými dveřmi dovnitř. Nevadilo mu, že jsou uvnitř lidé. V jednom případě dokonce hovořil v pokoji se šestiletým dítětem, kterého se dotazoval na místo schovaných peněz. Když nic nenašel, z domu klidně odešel. Ani jednou nepoužil fyzické násilí,“ popsal policejní mluvčí a dodal, že muž způsobil škodu ve výši přibližně 17 tisíc korun. Svou trestnou činnost obhajuje nedostatkem peněz a chabým zdravím.

Během vyšetřování policisté zjistili, že zloděj není žádným nováčkem. „Má za sebou 22 pravomocných rozsudků. Naposledy byl propuštěn z výkonu trestu na konci léta letošního roku a takřka okamžitě začal znovu páchat trestnou činnost. Muž s trvalým bydlištěm v Kopřivnici v minulosti loupil také v Čechách.

„V minulosti již byl několikrát za podobné či shodné skutky pravomocně odsouzen soudy v Liberci, Ústí nad Labem, Praze, Mělníku a České Lípě,“ doplnil Gřes. Muži za přečin krádeže a porušování domovní svobody hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám