Hlavní obsah

Na novoborském hřbitově někdo pověsil figuríny odkazující na zastřelené Němce

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Osm figurín s německými nápisy přibil neznámý pachatel na stromy na Lesním hřbitově v Novém Boru na Českolipsku. Lidé figuríny objevili ve čtvrtek ráno, když na hřbitov přicházeli kvůli Památce zesnulých. Makety lidských postav visely v místech, kde jsou pochovány ostatky osmi německých civilistů, které v červnu 1945, měsíc po skončení druhé světové války, mučili a zastřelili českoslovenští vojáci.

Foto: Městský úřad Nový Bor

V místech, kde leží ostatky osmi zastřelených Němců, někdo pověsil na stromy osm figurín s německými nápisy.

Článek

Novoborská radnice nechala makety postav rychle odstranit a od činu se distancovala. Případem se už zabývá policie.

„Figuríny byly přichycené na stromy a oblečené do bílých prostěradel s německými nápisy, doplněné o český překlad. K instalaci se nikdo nepřihlásil,“ popsala situaci na hřbitově mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná. Podle ní se město od performance distancuje.

„Odmítáme se jakkoliv podílet na rozdmýchávání starých křivd. I proto jsme nechali zmíněné postavy z našeho pozemku odstranit,“ dodala Pokorná.

Podle policie byly na figurínách například nápisy „Soud rozhoduje, kdo je vinen“ nebo „Pravda vždy vítězí“. „My v tuto chvíli událost prověřujeme a o dalším postupu rozhodneme po nashromáždění potřebných podkladů,“ uvedla pro Právo mluvčí policie Ivana Baláková.

Kontroverzní událost

Takzvaný novoborský exces z června 1945 patří mezi nejkontroverznější události v historii Nového Boru. Českoslovenští vojáci, kteří do města přišli z posádky v nedaleké České Lípě, na náměstí před radnicí demonstrativně mučili a pak zastřelili osm německých obyvatel, mezi nimi i ženy. Jejich těla pak nechali pro výstrahu ležet přímo na náměstí.

Událost dodnes rozděluje město na dva nesmiřitelné tábory. Jedni likvidaci Němců schvalují jako spravedlivou odplatu za válku, druzí jednání vojáků označují za vraždu.

O události se ve městě dlouhá desetiletí mlčelo. Teprve kolem roku 2006 prolomil tabu místní publicista Jan Tichý, který sesbírané informace publikoval v místním zpravodaji. Když se pak ve městě začalo jednat o vybudování pomníku připomínajícího zastřelené Němce, zvedl se proti záměru velký odpor.

Právě ti, kteří nechtějí, aby se památka zastřelených Němců uctívala, stojí podle Jana Tichého i za aktuálním incidentem. „Jsem přesvědčený o tom, že je to jejich práce,“ potvrdil Právu Tichý, který se také obrátil na policii.

„Ráno jsem z neznámého čísla dostal SMS zprávy, abych se šel podívat na Lesní hřbitov a vzal si s sebou foťák. Raději jsem o tom informoval starostu města a ten už o tom věděl. Řekl mi, že už to řeší městská i státní policie. Text zpráv jsem policistům poslal,“ uvedl Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám