Hlavní obsah

Na Liberecku explodoval muniční sklad

Právo, Novinky, ČTK, Barbora Silná
Nové Město pod Smrkem
Aktualizováno

V areálu bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi, kde firma STV Group likviduje vyřazenou munici, se v pátek po poledni ozvaly výbuchy a vypukl požár. Jeden člověk utrpěl popálení.

Foto: ČTK/Radek Petrášek, Novinky

Vstupní brána areálu bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi na Liberecku, kde došlo 14. prosince k několika výbuchům a vypukl požár.

Článek

"Požár se podařilo dostat pod kontrolu před 13:00," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. Posléze by požár uhašen. Jeden člověk je popálený. Na místě zasahovaly desítky hasičů.

Ředitel Rychlé záchranné služby Libereckého kraje Zdeněk Kubr řekl, že sedmadvacetiletý pracovník utrpěl popáleniny prvního a druhého stupně v obličeji a na rukou a v současné době ho převážejí na speciální popáleninovou kliniku do Prahy - Vinohrad

Požár ve skladu nábojnic

Požár podle Michalíčkové vypukl ve zděné budově sloužící jako sklad nábojů ze samopalů, které firma rozebírá a zasáhl plochu o rozměrech přibližně 80 metrů čtverečních, kde se nacházelo asi 30 beden, v každé bylo po tisíci nábojích. "Náboje vlivem vysoké teploty začaly vystřelovat, hasiči se proto soustředili především na ochlazování budovy vodními proudy a větší část střeliva nechali vyhořet," popsala situaci Michaličková.

Podle ředitele hajnišťského závodu STV Group Dušana Vaňka požár vypukl kvůli závadě na stroji, kde se pracuje s malorážnou municí. "Žádná katastrofa se nestala," uvedl Vaněk.

Vstupní brána areálu bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi na Liberecku, kde došlo 14. prosince k několika výbuchům a vypukl požár. foto: Novinky/ČTK/Radek Petrášek

Starosta: muniční sklady jsou bezpečné

Starosta čtyřtisícového Nového Města pod Smrkem Pavel Smutný (nez. za Stranu pro otevřenou společnost) Právu řekl, že sklady jsou vzdáleny od města asi tři kilometry. „Lidé tady nic nezaznamenali. Spíše to věděli ti ve Frýdlantu, že se u nás něco děje, protože viděli a slyšeli hasiče. Tady nic slyšet nebylo,“ zmínil Smutný.

Dodal, že katastrofa která se odehrála v podniku na likvidaci munice ve slovenských Novákách se v Hajništi stát nemůže. „Sklady nejsou od sebe dostatečně daleko a neskladuje se tam na jednom místě velké množství munice. Firma nás seznámila se svými bezpečnostními plány. Rizika jsou únosná a stejná jako v době, kdy to byl armádní sklad. Tehdy se ale o podobných nehodách nemluvilo,“ podotkl Smutný.

Areál na likvidaci munice v Hajništi leží poblíž Nového Města pod Smrkem a mezi obcemi Dolní Řasnice a Ludvíkov. Letos v září se tam ztratily čtyři kilogramy trhaviny TNT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám