Hlavní obsah

Na kožním v ostravské nemocnici utrpěla dívka vážné popáleniny

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Vážné popáleniny na 70 procentech těla utrpěla v minulých dnech sedmnáctiletá dívka při léčbě na kožním oddělení ostravské fakultní nemocnice. Romana Foldynová, která trpí lupénkou, nastoupila na kožní oddělení na takzvanou fototerapii, tedy léčbu světlem. Místo tří minut však dívku ozařovali třikrát déle.

Foto: Profimedia.cz

Dítě na popáleninovém oddělení v nemocnici. Ilustrační foto

Článek

Vedení nemocnice chybu uznává a je připraveno rodinu odškodnit. Případ, o kterém v pátek informoval deník Blesk, už prověřuje policie.

Dívka do nemocnice nastoupila v pondělí 24. ledna. „Tři dny ji mazali různými krémy a ve čtvrtek nastoupila na fototerapii. Když jsem odpoledne přijela na návštěvu, ležela pod peřinou, třásla se zimou a byla červená jako rak. Když jsem se ptala, co se jí stalo, dozvěděla jsem se, že se jim na přístroji pokazil časovač a nechali ji tam mnohem déle, než měla být,“ řekla matka popálené dívky Ivana Foldynová.

Dodala, že sestřička její dceři řekla, že podobná věc se nestala poprvé a přístroj selhal již dříve, i když to nemělo takové vážné následky.

„Okamžitě jsem podepsala reverz a odvezla si holku domů. Jenomže v noci jí začaly naskakovat puchýře a dostala čtyřicítky horečky. Ráno už křičela bolestí a měla pyžamo přilepené ke kůži. Volali jsme dětskou lékařku, aby se na Romču přišla podívat. Ta nám řekla, že ji musíme okamžitě odvézt zpátky do nemocnice,“ dodala Ivana Foldynová.

Nemocnice chybu uznala

V současné době už Romana týden leží na Popáleninovém centru ostravské fakultní nemocnice. „Dnes ji přeřadili z jednotky intenzivní péče na normální pokoj. Je tam ale zákaz návštěv, takže jsem ji už druhý den neviděla,“ řekla matka s tím, že nejvíce ji na celé věci zaráží, že nikdo z nemocnice se ani jí, ani dceři dosud neomluvil.

„Zatím nevíme, jaké následky bude holka mít. Na plastiku to snad nebude, zatím ale nemáme dostatek informací,“ dodala matka s tím, že rodina zvažuje, že nemocnici zažaluje. „V pondělí máme schůzku s advokátkou,“ řekla.

Vedení nemocnice chybu uznalo. „Jde o mimořádný případ, který nás velmi mrzí, a za který jsme připraveni rodinu odškodnit. V této chvíli čekáme na výsledek revize přístroje. Je totiž pravděpodobné, že selhala technika. Pak se spojíme s rodiči pacientky," sdělil Právu mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková řekla, že byly již zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. „Budeme provádět výslechy a k věci bude přibrán i znalec,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám