Hlavní obsah

Na Hodonínsku přibývá padělaných peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

V předvánočním shonu se policisté na Hodonínsku stále častěji setkávají s padělanými penězi. Za poslední dny evidují kriminalisté čtyři případy placení padělky, nejčastěji pětistovkou.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

"V pondělí policejní komisař zahájil stíhání 24letého mladého muže pro trestný čin udávání padělaných a pozměněných peněz. Podezřelý totiž platil padělanou pětistovkou a přitom věděl, že není pravá. Muž uvedl, že bankovku dostal v jednom ze stánků s občerstvením v Brně, pohmatem později zjistil, že není pravá, ale snažil se ji udat v jedné z hodonínských restaurací," uvedla Irena Bauer z hodonínské policie.

Zadržená padělaná pětistovka skončila na odborné expertíze v České národní bance a mladíka může od trestu zachránit jen znalecký posudek, že je pravá. Policisté proto varují, aby si lidé dávali pozor nejen na peníze, kterými platí, ale i na peníze, které dostávají zpět na pokladnách. Pokladní totiž ve shonu ani nemusí vědět, že vrací padělané peníze. Jejich udávání do oběhu pak může vést k soudu.

"Při nákupech, a nebo vůbec při placení, by si lidé měli kontrolovat vrácené bankovky. Vím, že člověk u přeplněné pokladny musí častokrát bojovat s pocitem, že bude všechny zdržovat, ale zhruba 15 sekund zase takové zdržení není. Pokud už dostanete do rukou nepravou bankovku, pak policie radí odnést ji do banky, která ji bezplatně zkontroluje nebo odešle na expertizní zkoumání do zkušebny platidel," doplnila Bauer.

Stále totiž podle zákona platí, že udáváním padělaných bankovek do oběhu, byť je plátce sám nevyrobil, může skončit odnětím svobody až na dvě léta a nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám