Hlavní obsah

Na festivale Mácháč policisté zabavovali extázi, kokain i hašiš

Právo,
Doksy

Převážně marihuanu, ale i extázi, kokain, hašiš a další drogy objevili policisté společně s celníky u účastníků tanečního festivalu Mácháč. Ten se už od pátku koná na pláži Klůček u Máchova jezera v Doksech na Českolipsku. Na místě je podle odhadu policie na deset tisíc lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„U 38 osob zajistili policisté takové množství drogy, které zakládá skutkovou podstatu přestupku. Jejich věk se pohyboval mezi 21 až 25 lety. Držení drog u dalších 7 lidí policisté kvalifikovali jako přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Za ten hrozí pachateli až jeden rok odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Například 27letý muž z Rakovníka měl u sebe devět tablet extáze, 35letý muž z Frýdku Místku o jednu více a 19letá slečna z Prahy přechovávala 1,5 gramu kokainu.

„Všechny zajištěné drogy policisté zaslali k odborné expertíze, teprve po obdržení jejích výsledků je možné zahájit trestní stíhání podezřelých,“ sdělila Baláková.

Policie používá na drogy spektrometry

Kromě těchto drogových deliktů policisté odhalili při dopravních kontrolách za volantem 24letého řidiče s 1,46 promile alkoholu v krvi, za což se bude zodpovídat z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Problém se zákonem kvůli řízení pod vlivem mají rovněž další tři řidiči.

„Podle našich odhadů se letošního tanečního festivalu účastní kolem 10 tisíc návštěvníků. V rámci bezpečnostního opatření letos oproti předchozím rokům poprvé využíváme pět spektrometrů na detekci stop po drogách a prekurzorech,“ upřesnila mluvčí.

Kontroly se nekonají pouze na silnicích, ale na vytipovaných spojích procházejí vagóny společně policisté s celníky a psem vycvičeným na vyhledávání drog. Právě ve vlaku směřujícím na Doksy byli zadrženi i tři ze sedmi osob podezřelých z přechovávání omamných a psychotropních látek.

Anketa

Jste pro úplnou legalizaci marihuany?
Ano
39,5 %
Ne
60,5 %
Celkem hlasovalo 2278 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám