Hlavní obsah

Na drahách zemřelo loni 247 lidí, meziročně o osm procent víc

– Praha • Aktualizováno

Na drahách v České republice zemřelo loni 247 lidí, meziročně o osm procent více. Nejvíce obětí si vyžádaly srážky vlaku s člověkem. Stalo se jich 252 a zemřelo při nich 194 lidí. O rok dříve jich bylo 225 a měly 176 obětí. Při mimořádných událostech na drahách přibylo i zraněných. Uvedl to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Při srážce vlaku s osobním autem na Královéhradecku přišli čtyři lidé o život.

Článek

Loni vzrostl také počet srážek na železničních přejezdech. Bylo jich 181, zemřelo při nich 40 lidí. Meziročně to byl nárůst o 11 nehod a sedm obětí. V červenci při nehodách na přejezdech zemřelo deset lidí, což je největší počet usmrcených při tomto typu události v jednom kalendářním měsíci za posledních deset let.

Policie obvinila řidiče sanitky kvůli smrti pacienta na přejezdu

Krimi

Nejtragičtější nehoda se stala 14. července odpoledne na železničním přejezdu v Černožicích na Královéhradecku. Při srážce osobního vozu s vlakem tam zemřeli dva dospělí a jejich dvě děti.

Počet zraněných při nehodách na železničních přejezdech se loni zvýšil o 19 na 96. "Velký vliv na celkový počet zraněných při střetnutích na železničních přejezdech mají standardně střetnutí osobních vlaků s nákladními automobily, kdy dochází k vykolejení a ke zranění cestujících ve vlacích," uvedl mluvčí. Drážní inspekce za loňský rok eviduje celkem tři podobné nehody, při každé z nich se zranilo alespoň sedm lidí.

Střety osob s vlaky

Každá pátá nehoda na železničním přejezdu končí úmrtím člověka. Nejhorší následky ale mívají střety vlaku s člověkem, lidé při nich umírají v 77 procentech případů.

Vlak na přejezdu na Hradecku smetl auto, čtyři mrtví včetně dvou dětí

Krimi

Drážní inspekce do celkové statistiky nezapočítává pouze nehody na železnici, ale také například v metru. Loni při nehodách na drahách mimo železniční koleje zemřelo deset lidí, což byl meziroční pokles o sedm obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám