Hlavní obsah

Na Domažlicku proběhl zátah na nelegální cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Desítky nelegálně zaměstnávaných cizinců zajistili celníci, policisté a kontroloři úřadu práce na Domažlicku. Tři zátahy provedli v Kdyni, Domažlicích a Černíkově. Cizinci se před kontrolami schovávali v krabicích, regálech i podzemních prostorách a část utekla. V pondělí o tom informovala mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.

Foto: Vít Lukáš, zoo Praha

Jestli je to holka nebo kluk se zatím neví, hlavně že se má k světu

Článek

Firmám, které tyto cizince zaměstnávají, hrozí až dvoumiliónová pokuta a nelegální pracovníky čeká pokuta a vyhoštění. Při poslední akci v Kdyni objevili kontroloři 35 Ukrajinců pracujících bez povolení. "U dalších 16 byl zjištěn nelegální pobyt na území ČR," uvedla ředitelka Celního úřadu Domažlice Olga Kadlecová.

Zátahu se zúčastnilo 35 celníků, 11 policistů a dva zaměstnanci úřadu práce. Podle jeho ředitele Zdeňka Písaříka budou celníci získávat informace z terénu, které bude úřad zpracovávat. Kontroly se rozběhly 1. října, odkdy je možné podle nového zákona zapojit i ozbrojené celníky se psy.

V Domažlicích je na tyto akce vyčleněna silná mobilní skupina. "Jsme schopni zajistit areál firmy, aby se nestalo, že většina cizinců uteče," uvedla Kadlecová.

Větší zátah na cizince, kteří u nás pobývají nelegálně, se konal začátkem listopadu i v Praze. Prohlídky na ubytovnách už ale nebývají tak úspěšné jako dříve, protože problémoví cizinci vědí, kam kontroly většinou zamíří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám