Hlavní obsah

Na cizince, který chtěl skimmingem získat data z platebních karet, číhala policie

Karlovy Vary

Policie v Karlovarském kraji odhalila skupinu, která se údajně pokusila získat údaje k platebním kartám z bankomatů. Kvůli takzvanému skimmingu zadržela jednoho cizince, jemuž nyní hrozí až dvanáctiletý trest. Podle policie se ale na pokusu o získání údajů podílelo více lidí.

Foto: Policie ČR

Nainstalované zařízení na bankomatu

Článek

Podle policie organizovaná skupina osadila v pátek brzy ráno několik bankomatů v kraji skimmovacím zařízením, které kopíruje data z magnetického proužku platební karty a pomocí kamery nebo falešné klávesnice čte ochranný PIN kód. Pomocí těchto údajů pak pachatelé vyrobí novou platební kartu.

Když policie zjistila, že na bankomatech toto zařízení je, zahájila podle mluvčího policie Pavla Valenty rozsáhlou akci a v noci pak zadržela sedmadvacetiletého cizince, když se snažil kopírovací zařízení sundat.

Foto: Policie ČR

Malý otvor nad klávesnicí, v němž je umístěna kamera.

Zadrženého muže policisté obvinili z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení, v případě, že se prokáže, že jde o organizovanou skupinu, hrozí pachateli trest odnětí svobody až na 12 let. Policisté muže umístili do policejní cely, nyní je ve vazbě, kterou povolil soud.

Podle kriminalistů se podařilo zachránit lidem nemalé peníze. "Občané by měli v těchto předvánočních dnech věnovat zvýšenou pozornost při vybírání finanční hotovosti z bankomatů. Všímat si, zda se na bankomatech nenachází jiná součást, než klient vždy na bankomatu vídal," uvedl mluvčí. Pokud si něčeho takového všimnou, měli by se obrátit na policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám