Hlavní obsah

Na březích jihočeského Jordánu se našly granáty z války

Právo, Jiří Falout

Další munici z druhé světové války našli v pondělí pyrotechnici, kteří prozkoumávají obnažené břehy údolní nádrže Jordán, která se po 181 letech kvůli plánovanému odbahnění a rekonstrukci vypouští.

Vypouštění nádrže Jordán odhaluje válečnou municiVideo: Jiří Falout, Právo

 
Článek

Pondělní nález byl zatím největší. Pyrotechnici vylovili například sovětský protitankový granát, ruční granáty české a německé provenience. „Systematicky obcházíme obnažené břehy. Používáme detektory kovů a každý signál prověřujeme. Veškerou munici předáváme pyrotechnikům policie, kteří ji odvezou na likvidaci,“ řekl Právu Jiří Chládek z firmy Borgata, která pyrotechnický průzkum provádí.

S klesající hladinou bude nebezpečných nálezů přibývat, protože Tábor byl vždy posádkovým městem a vojáci se tu soustředili ve velkém množství. Na konci druhé světové války tu proběhl nálet spojenců na železniční nádraží, které se nachází vedle Jordánu.

Zkorodovaná munice je nebezpečná

Nalezená munice je výjimečná tím, že je koncentrovaná na jediné místo. Přestože je silně napadaná korozí, je nebezpečná a může se chovat při neodborné manipulaci nevyzpytatelně.

„Nebezpečí hrozí nenechavcům, kteří poruší zákaz vstupu na staveniště, vlezou na obnažené břehy a snažili by se ji sbírat a manipulovat s ní,“ zdůraznil Chládek. I přes zákaz, výstražné tabule lidé stále riskují a obnažené břehy prohledávají. V takovém případě pyrotechnici volají policii.

Nalezená munice byla zatím z hlediska vlastní bezpečnosti Tábora bezvýznamná, odborníci, město i obyvatelé se však obávají, aby v Jordánu nebyly letecké pumy. Kroniky i očití svědci totiž popisují, že při náletu na železniční nádraží v roce 1945 spadly do nádrže letecké pumy, které nevybuchly.

Největší koncentrace se čeká u železnice

Pyrotechnici už v zimě provedli na zamrzlé hladině měření pomocí magnetometru. Získali tak mapy, kde se nachází větší množství, či velké železné předměty. S klesající hladinou budou upřesňovat, o co jde. Výrazně by Jordán měl klesnout na konci letních prázdnin.

Pumy by se mohly nacházet v zálivu Jordánu u železničního náspu. V případě jejich nálezu by bylo nutné evakuovat obyvatele o poloměru 500 až 1000 metrů. Protože se Jordán nachází v centru města, týkalo by se to tisíců obyvatel. Obdobná evakuace nebyla doposud v České republice provedena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám