Hlavní obsah

Muži z kubánské ambasády údajně zbili organizátora protestu

PRAHA

Čtvrteční demonstrace před kubánským zastupitelským úřadem měla několik hodin po jejím skončení nepříjemnou dohru. Hlavního organizátora protestu, jehož cílem bylo upozornit na porušování lidských práv na Kubě, totiž podle jeho vlastních slov napadli dva muži, kteří bezprostředně po incidentu zašli do areálu kubánského úřadu.

Foto: HZS MSK

Foto z místa události

Článek

Obětí se měl stát spolupracovník organizace Člověk v tísni 44letý režisér Petr Jančárek. Novinkám se ho dnes nepodařilo přímo kontaktovat, proto jeho verzi události přetlumočil ředitel humanitární společnosti Tomáš Pojar.

"Krátce před 21. hodinou stál Petr na zastávce autobusu nedaleko kubánského velvyslanectví. Uviděl, že náš zaparkovaný vůz obchází dvojice mužů, proto k nim přistoupil. Když se představil jako zástupce naší organizace, jeden z mužů ho udeřil pěstí do obličeje a začal do něj kopat. Mezitím vyšli z vrat úřadu další dva muži a jedna žena, všichni hovořili španělsky. Petr usoudil, že útočníkům říkali něco v tom smyslu, že to už stačí. Pak už jen viděl, jak všichni vcházejí i s jeho taškou bránou zpět do areálu kubánského úřadu," popisoval Pojar.

Jančárek útočníka identifikoval

Jančárek podle něj následně zavolal policisty a v jejich přítomnosti jednoho z útočníků, kteří údajně stáli za plotem velvyslanectví i s chargé d'affaires Davidem Paulovichem, identifikoval. Pak se nechal ošetřit v nemocnici.

"Podle lékařské zprávy má pohmožděnou krční páteř a měl by být sedm dní v klidu," dodal Pojar.

Velvyslanectví mlčí

Teprve před půlnocí, tedy tři hodiny po incidentu, se Jančárek dostavil na policejní služebnu a vše nahlásil. "Čtyřiačtyřicetiletý muž vypověděl, že byl napaden v Budenečské ulici. Útok spojoval se zastupitelstvím Kuby, nicméně vyšetřování případu je teprve na začátku," potvrdila pražská policejní mluvčí Iva Knolová.

"Jelikož mu měla být během přepadení odcizena taška a uvedl škodu větší než pět tisíc korun, byly zahájeny úkony v trestním řízení. Policie to řeší jako krádež," shrnula Knolová. Věc převzali právní zástupci Člověka v tísni, kteří zvažují další postup.

Demonstrace byla svolána v den, kdy Chargé d'affaires David Paulovich, který svoji misi ukončí 8. října, pořádal recepci na rozloučenou. K včerejším událostem se dnes odmítl ústy pracovnice úřadu jakkoliv vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám