Hlavní obsah

Muže podezřelého z vraždy podnikatele v rodné obci poznali z policejních fotek

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Když minulý týden policisté zveřejnili fotografie recidivistů podezřelých z vraždy pražského podnikatele Petra Vlacha, ve Svojkovicích na Rokycansku nastalo pozdvižení. Přestože u portrétů chyběla jména, místní lidé mezi pěticí mužů okamžitě poznali Petra Klementa (37), jehož rodina žije v obci desítky let.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V domě po dědovi plánoval Klement nové bydlení.

Článek

„Hned jsme věděli, že to je on,“ řekl starosta Petr Mudra. Víc ale o Klementovi mluvit nechtěl. „Pro tu rodinu to není lehké, nechci se v tom šťourat,“ dodal první muž obce.

Zpráva o zatčení Klementa, který měl společně se čtyřmi kumpány vylákat Vlacha do ciziny a tam ho zastřelit, se vesničkou s necelými čtyřmi stovkami obyvatel šířila rychlostí blesku.

„Je to šok, co jiného na to můžu říci. Když jsem jeho fotku viděla v televizi, úplně mi to vyrazilo dech. Bydlel tady odmalička, po vyučení se odstěhoval někam do severních Čech. Pak jsme slyšeli, že měl nějaký průšvih s drogami, ale před dvěma lety se sem vrátil a chtěl si tady postavit dům. K nám se vždycky choval slušně,“ řekla jedna ze sousedek.

Petr – a vražda? Tomu nevěří asi třicetiletý muž, který se představil jako Klementův kamarád. „Namočil se do ledačehos, ale aby někoho chladnokrevně zabil, to mi na něj nesedí. Bůh ví, jak to celé bylo, novináři to vždycky nafouknou, a pak se ukáže, že to byla kachna,“ prohlásil.

Pašerák drog

Už v minulosti dal o sobě Klement pořádně vědět. Stál za jedním z největších případů pašování drog, do kterého byl kdy český občan zapleten. V roce 2004 jej soud poslal do vězení na jedenáct a půl roku za zorganizování převozu téměř tří set kilogramů hašiše ze Sýrie do Nizozemska.

„Chci vám dát své čestné slovo, že až se otevřou brány vězení, už se do ničeho podobného nenamočím a budu se chovat tak, aby se za mě tato země ani moji příbuzní nemuseli stydět,“ sliboval  tehdy Klement u soudu. Ten ho po sedmi letech propustil na svobodu s podmínkou, že bude vést řádný život a vyvaruje se jakéhokoliv excesu.

Zatýkání podezřelých z vraždy českého podnikateleVideo: Policie ČR

A rodiče ho zřejmě vzali na milost. Nechali mu totiž parcelu po dědovi, kde si chtěl jejich syn postavit vlastní dům. „Loni za námi přišel, jestli jako sousedé budeme se stavbou souhlasit. Říkal, že teď musí sekat latinu, protože je v podmínce,“ uvedla starší žena.

Majitelem pozemku je Klementův komplic

Právo z katastru nemovitostí zjistilo, že čerstvým vlastníkem pozemku, kde chtěl  Klement stavět, je Libor Skopalík ze Zlína. Ten také patří mezi pětici obviněných z vraždy Vlacha. Klement musel pozemek převést na Skopalíka hned poté, co ho získal od rodiny.

„To bude pro Klementovy těžké zklamání, na rodinném majetku si totiž dost zakládali. Kvůli tomu, aby tam mladej mohl stavět, si k sobě vzali devadesátiletého dědu, který na té parcele ve starém domku bydlel,“ komentoval situaci jeden ze starousedlíků.

Na další pomoc od rodičů už ale Petr Klement zřejmě spoléhat nemůže. Bylo to patrné i z reakce jeho otce, se kterým reportér Práva hovořil. „Nikoho takového už neznám,“ řekl o synovi a dále se odmítl bavit. Podle informací Práva má Klement na triku ještě další průšvih. Policisté ho od loňského října stíhají za krácení daně. Podle nich obchodoval s nekolkovanými cigaretami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám