Hlavní obsah

Muž zneužil jméno režiséra Trošky k okrádání lidí

Právo, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeští policisté obvinili z podvodu osmatřicetiletého muže, který loni pořádal konkursy do komparsu pro neexistující film Tři tovaryši režiséra Zdeňka Trošky a od účastníků vybíral poplatek 120 korun. Nyní mu hrozí až dva roky vězení.

Článek

"Jen v Prachaticích takto připravil 70 lidí o celkem 8400 korun," řekla ve čtvrtek Právu mluvčí prachatické policie Dagmar Vymětalová. Stejné případy se staly také v Bechyni, Písku a Českých Velenicích. Podle mluvčího táborské policie Miroslava Doubka šlo o totožné případy.

"Dalších asi 160 lidí připravil shodně o 120 korun," uvedl. Kriminalisté by případ měli uzavřít zhruba za měsíc. "Ještě zbývá vyslechnout 25 lidí," poznamenal Doubek. Jeho českobudějovická kolegyně Alena Toningerová ovšem konstatovala, že muž má na svědomí i další podvody s umělci.

Společně s třiatřicetiletou ženou jim údajně sjednával vystoupení, za která pak neplatil. Mezi podvedenými byl rovněž režisér Troška, kterému loni v prosinci nezaplatil 30 tisíc korun za vystoupení ve Včelné. Celkem tak způsobil umělcům škodu 86 tisíc korun. Za tyto delikty je už obžalován z podvodu a porušování autorských práv.

"Když někdo oklame přímo mě, beru to jako osobní chybu. Co mě ale nejvíce rozčiluje, je zneužití cizího jména k oklamání dalších lidí. To považuji za naprostou nehoráznost," sdělil Právu Troška a připomněl, že skuteční filmaři při konkursech žádné peníze nevybírají. "Bohužel se stále častěji objevují různé fiktivní agentury. Na toho, kdo chce na konkursu nebo před ním peníze, by si všichni měli dát velký pozor," dodal režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám