Hlavní obsah

Muž zemřel po nákaze legionellou ve wellness na Zlínsku, hotel fungoval dál

Zlín
Aktualizováno

Z trestného činu obecného ohrožení obvinili policisté 33letého provozovatele hotelu na Zlínsku, který neuzavřel zařízení, přestože voda byla silně kontaminována bakterií legionellou. Jeden cizinec po nakažení zemřel, druhý muž skončil s onemocněním v nemocnici. Ohroženy byly desítky lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Případ začal ohlášením onemocnění cizince bakterií legionella Krajské hygienické stanici ve Zlíně. Cizinec na toto onemocnění zemřel po návratu do své vlasti z krátkého pobytu ve wellness hotelu na Zlínsku,“ informovala mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Když pracovníci hygieny dorazili do hotelu na kontrolu, nestačili se divit. V pitné a teplé vodě zjistili 1500násobné překročení limitu bakterie legionella.

Majitel dostal zákaz používání vody a měl provést kompletní dezinfekci vodovodů. Při druhé kontrole však nedošlo ke zlepšení. „Zjistili navíc fekální znečištění pitné vody a překročení dalších hygienických limitů, o čemž opět uvědomili provozovatele hotelu a znovu vymezili opatření, která měl splnit,“ uvedla mluvčí.

Nabízel pobytové balíčky

Třetí kontrola následovala až po oznámení dalšího pacienta, který ležel v nemocnici. Ve wellness strávil 54letý muž tři dny, během nichž onemocněl. K nákaze došlo již v době, kdy byl hoteliér na nebezpečí upozorněn.

„Jeho léčba byla velmi komplikovaná s mnoha invazivními zákroky, přičemž stále není ukončena. Újmu na jeho zdraví vyčíslil znalec na bezmála 200 tisíc korun. Zdravotní pojišťovna si vyčíslila doposud vynaložené náklady na jeho léčbu ve výši více než jeden milión korun,“ konstatovala Kozumplíková.

Kriminalisté po ohlášení případu zjistili, že muž hotel neuzavřel, ale dále ho provozoval beze změn. Navíc nabízel zvýhodněné pobyty na internetu. V tomto období hotel navštívilo nejméně 36 lidí. O dalším nakaženým policie ale zatím neví. Hoteliérovi hrozí za obecné ohrožení až osm let vězení.

Legionella
Bakterie legionelly potřebují pro přežití určité podmínky. Podle serveru legionella.cz je ideální rozmezí pro tuto bakterii 20–45 °C. Při vyšších teplotách legionella nepřežívá. Pokud je teplota menší než 20 °C, bakterie se nerozmnožuje.K nákaze touto bakterií dochází běžným vdechnutím do plic člověka nebo požitím nakažené vody. Nejčastěji se legionella objevuje ve sprchách, párách a saunách.Inkubační doba nemoci je zpravidla dva až deset dní. Projevuje se zápalem plic, teplotou, bolestí hlavy. V dalších fázích může postihnout další orgány a způsobit smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám