Hlavní obsah

Muž ze Šumperska se půl roku vyhýbal vězení, využil k tomu bratrovu identitu

Právo, Petr Marek
Šumperk

Přes šest měsíců se dařilo šestačtyřicetiletému muži ze Šumperska, na kterého vydal v červnu loňského roku Okresní soud v Olomouci příkaz k zatčení, vyhýbat se trestnímu řízení. Použil k tomu identitu svého o rok mladšího bratra, který se dlouhodobě zdržuje v zahraničí. Na jeho jméno si nechal vystavit i doklady.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

I přes značnou podobnost muže ale nakonec prozradila drobná jizva na tváři. Zadržen byl při hospitalizaci v olomoucké nemocnici, sdělila Právu ve středu policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Soud podle ní muže sháněl kvůli tomu, že řádně a včas neplnil výkon trestu obecně prospěšných prací, který mu byl uložen soudem za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Protože nechtěl skončit za mřížemi, snažil se udělat všechno pro to, aby se pro policisty stal jen stěží dohledatelným, přičemž podle vyšetřovatelů využil právě bratrovu identitu.

„Operativním šetřením jsme zjistili, že se hledanému muži v září roku 2015 podařilo nechat si vystavit nové doklady na jméno svého bratra, a to se svojí podobiznou, a těmito doklady se pak mohl kdykoli a kdekoli prokazovat,“ uvedla mluvčí.

Vyšetřování pokračuje

Přestože si jsou s bratrem velmi podobní, neunikla však bystrému oku policistů drobná jizva v obličeji hledaného muže, kterou následně zaznamenali také na fotografii bratrova občanského průkazu. Následně zjistili, že je hledaný muž, vydávající se za svého bratra, hospitalizován v jedné z olomouckých nemocnic.

„Tam byl zatčen a následně eskortován k soudu. Nyní zjišťujeme, zda se muž v souvislosti se změnou identity, nemohl dopustit ještě dalšího protiprávního jednání,“ dodala Vybíhalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám