Hlavní obsah

Muž zbil seniora a nechal ho udusit, dostal 20 let vězení

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Na dvacet let za mříže za brutální vraždu 76letého důchodce před dvěma lety v Oknech na Litoměřicku poslal ve čtvrtek ústecký krajský soud Karla Patu. Údajného spolupachatele Viléma Hensche soud pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Karel Pata u ústeckého soudu

Článek

Senior zemřel po úderech tvrdým předmětem do hlavy, ranami pěstmi do obličeje a rdoušení. Následné zavedení roubíku vyvolaly podle znalců u poškozeného značně bolestivou reakci a následné útrapy při dušení. Násilníci následně prohledali rodinný dům a odcizili blíže nezjištěné věci a finanční hotovost.

Proti Patovi svědčily na místě nalezené pachové stopy a výpovědi svědků. Jedna ze svědkyň vypověděla, že Patovi ukazovala přístupové cesty k domu zavražděného. Ten se podle svědků ve vsi často chlubil, že má velké jmění. To zřejmě zaslechli i pachatelé.

Henschovi se vinu u soudu prokázat nepodařilo. Našla se sice jeho pachová stopa na kole v kůlně, kde byl mrtvý muž zamčený, to však podle současné judikatury k odsouzení obžalovaného nestačí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vilém Hensch odešel od soudu svobodný.

Oba muži od začátku procesu vinu popírali. Mladší z nich, 21letý Hensch z Křešic na Litoměřicku, před soudem tvrdil, že v době vraždy doma spal a Patu vůbec nezná. Za to druhý z obžalovaných, dvaapadesátiletý Pata, byl v minulosti už 16krát soudně trestán. Podle soudu je přitom nesporné, že Patovi při činu někdo pomáhal. Nyní je na státním zastupitelství, aby případ otevřelo a spolupachatele odhalilo.

Rozsudek není pravomocný. Pata, který se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, si prostřednictvím obhájce vzal lhůtu na odvolání. Lhůtu si vzal i státní zástupce, který se domnívá, že by Pata měl dostat výjimečný trest. Hensch byl s okamžitou platností propuštěn z vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám