Hlavní obsah

Muž zalehl sedmiměsíčního kojence, soud mu potvrdil 16 let vězení

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Na šestnáct let do vězení s ostrahou poslal v úterý tříčlenný senát Krajského soudu v Českých Budějovicích do vězení třiadvacetiletého Michala Nováčka za vraždu šestiměsíčního syna své přítelkyně.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Michal Nováček v soudní síni

Článek

Soud stejný verdikt vyřkl už loni v listopadu. Nováček se odvolal. Pražský vrchní soud rozsudek zrušil v celém rozsahu a případ vrátil do Budějovic zpět s požadavkem na doplnění dokazování. Při obnoveném procesu zahájeném v květnu ale chyběl.

Využil svého práva a líčení se nezúčastnil. Přítomen nebyl ani vyhlášení nového rozsudku. Ten stále není pravomocný. Státní zástupkyně Dagmar Šimáková si stejně jako obhájce Ondřej Flaška ponechala lhůtu pro odvolání.

Znalci jednoznačně vyloučili možnost zalehnutí dítěte ve spánku.
soudce

Podle obžaloby Nováček dítě své přítelkyně, údajně se živící prostitucí, usmrtil tak, že přes něj kvůli pláči přehodil deku a polštáře a poté jej prudce zalehl. K tragédii došlo loni 13. června v pokoji jednoho z nočních klubů v Českých Velenicích. „To, co se stalo, si připouštím, ale nepřipouštím si, že bych to udělal úmyslně,“ prohlásil před soudem při zahájení hlavního líčení Nováček.

Jeho výpověď ovšem zpochybnily závěry znaleckých posudků z oboru psychologie a psychiatrie, soudního lékařství i forenzní biomechaniky. Podle soudu se jen snažil senát přesvědčit o tom, že dítě zalehl v opilosti nešťastnou náhodou.

Nešlo o náhodné mírné zalehnutí

„Výpověď obžalovaného byla účelová a nevěrohodná,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Aleš Kolář. „Znalci jednoznačně vyloučili možnost zalehnutí dítěte ve spánku,“ poznamenal předseda senátu. Soud jako další důkaz provedl mimo jiné přímo v soudní síni vyšetřovací pokus celé události za přítomnosti kriminalistů a soudních znalců.

Podle soudních lékařů bylo příčinou smrti dítěte zhmoždění plic způsobené prudkým intenzívním zalehnutím tělíčka. Nešlo tedy o náhodné mírné zalehnutí. Matka dítěte, která s mladíkem nějakou dobu na různých místech žila, u soudu uvedla, že ji nutil k prostituci. Často pil a peníze utrácel v hracích automatech. Když vydělávala, o dítě se staral. Před neštěstím partnerovi oznámila, že s prostitucí končí a odstěhuje se k otci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám