Hlavní obsah

Muž z Liberce vyrobil vysoce toxický ricin, zabil by 170 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

U Krajského soudu v Liberci v pátek začalo hlavní líčení s Danielem Drábkem, který podle obžaloby vyrobil a přechovával ricin. Policie zajistila skoro 12 miligramů této vysoce toxické látky, což by stačilo k usmrcení 170 osob.

Článek

Za přechovávání bojového prostředku zakázaného zákonem a mezinárodní smlouvou Drábkovi hrozí dva až osm let vězení nebo propadnutí majetku. Ricin je prudce toxická látka, který funguje jako takzvaný buněčný jed. Může působit smrtelně jak vdechnutím, tak požitím či injekcí. Podle lékařských zdrojů k usmrcení dospělého člověka stačí kapka ricinu o velikosti špendlíkové hlavičky.

Podle obžaloby je smrtící dávkou při píchnutí injekcí 70 mikrogramů, při polknutí 500 mikrogramů. Podle obžaloby Drábek politím ricinem vyhrožoval čtyřem lidem na konci dubna v Radimovicích u Sychrova nedaleko Turnova. Chtěl si tak prý zajistit, aby nikomu nic neříkali o jeho nezákonných aktivitách.

Prodával drogy

U soudu čelí Drábek i dalším obviněním. Policisté u něj a jeho komplice našli 340 kusů malorážkového střeliva, i když nevlastní zbrojní průkaz. Spolu s dalšími dvěma muži je obviněn také z obchodování s drogami. Podle obžaloby nakoupili v okrese Kyjov v květnu a červnu minulého roku asi dva kilogramy marihuany za 145 tisíc korun. Gram poté prodávali za 150 korun.

Konopím také Drábek "platil" za odvedenou práci lidem, o nichž věděl, že jsou konzumenty marihuany.

Ricin je mimořádně nebezpečný jed, proti němuž neexistuje protilátka a v těle člověka po sobě zanechává stopy. Otrava se nejprve projevuje jako chřipka, později se přidají střevní problémy a vnitřní krvácení. Smrt nastává těžkým poškozením jater, ledvin a sleziny.

Zřejmě nejznámějším případem je vražda bulharského spisovatele a novináře Georgiho Markova, kterého na londýnské autobusové zastávce v roce 1978 píchl speciálně upraveným deštníkem do nohy pravděpodobně agent KGB. Do stehna mu tak dostal dutou kuličku naplněnou ricinem a pro komunisty nepohodlný novinář za tři dny zemřel. Ricinový olej se dříve používal jako projímadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám