Hlavní obsah

Muž z Chrudimska neplatil za jatka, přišel si na 11 miliónů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrudim

O téměř 11,5 miliónu korun připravil pětatřicetiletý muž z Chrudimska své obchodní partnery, když od nich od jara 2009 do podzimu loňského roku odebíral jateční zvířata, ale neplatil za ně. Pokud se jeho vina prokáže, může strávit ve vězení až deset let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obviněný muž zvířata, která od chovatelů odebral, porážel na jatkách. Maso poté buď prodal, nebo ve své firmě zpracoval na další masné výrobky. „Tato firma je v současné době v insolvenci, neboť muž neplatil ani svým pracovníkům. Dva z nich proto podali návrh na insolvenci,“ doplnila mluvčí Ježková.

Podnikatelské aktivity jednatele společnosti začali prověřovat kriminalisté z Rychnova nad Kněžnou, když nezaplatil sedmi dodavatelům.

„Loni v lednu jim byla známá škoda ve výši něco málo přes 400 tisíc korun. Případ převzali policisté z krajského ředitelství, kteří v současné době evidují již 94 poškozených právnických i fyzických osob, kterým byla způsobená škoda v celkové výši téměř 11,5 miliónů korun,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Nejvyšší škodu způsobil podvodník podnikateli z Náchodska, a to ve výši téměř 3,5 miliónů korun. Zvířata odebíral i od soukromých farmářů staršího věku, pro které je chov býků, krav a prasat jediným zdrojem obživy. Závazky neplnil. Vymlouval se například na to, že zvířata byla březí, aniž by to prokázal.

Našel si nového nákupčího

Před věřiteli se brzy začal zapírat, nebral jim telefony. A vzhledem k tomu, že mu bylo jasné, že mu v širokém okolí už nikdo žádná jateční zvířata neprodá, našel si za sebe náhradu.

„Jako nového nákupčího si vybral zaměstnance firmy, který ještě nějakou dobu plnil jeho pokyny při shánění jatečního dobytka. Oba velmi dobře věděli, že finanční závazky neuspokojí, v podnikání však pokračovali. I tento dvaatřicetiletý zaměstnanec si v úterý vyslechl obvinění ze zločinu podvodu, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ doplnila Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám