Hlavní obsah

Muž vylákal z podnikatele 28 miliónů. Prý na stavbu obchoďáku v Emirátech

Právo, Pavel Orholz

Jihočeští kriminalisté viní 61 letého muže z toho, že vylákal z jednoho strakonického podnikatele 28 miliónů korun, a to pod záminkou výstavby nákupního centra ve Spojených arabských emirátech za dvě a čtvrt miliardy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Právo o případu informoval mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. „Kriminalisté zachránili podvedenému jihočeskému podnikateli bezmála dvacet miliónů korun ze Spojených arabských emirátů a Kataru. Alespoň tak daleko je zatím vyšetřování vskutku neobvyklého podvodu, na jehož konci měl ve Spojených arabských emirátech vyrůst obchodní dům za zhruba dvě a čtvrt miliardy korun,“ uvedl Matzner.

Obviněný muž údajně v srpnu roku 2011 oslovil strakonického podnikatele s tím, že zajistí zakázku na stavební práce v Kataru a Emirátech. Samozřejmostí tohoto obchodu bylo zaslat do Emirátů zálohu ve výši zhruba 28 miliónů korun.

„Podvodník z Prahy měl vše dobře naplánováno, Jihočecha do Emirátů dvakrát pozval a dokonce mu také představil své arabské obchodní partnery – šejky. Zda byli partneři skuteční, či zda šlo o najaté herce, není jisté,“ popisoval praktiky muže Matzner.

Když milióny opustily Česko, muž se už neozval

Podle něho Jihočech toužící prorazit se svým podnikáním v pouštní oblasti ztratil ostražitost a při jedné ze svých návštěv v emirátech dal pokyn manželce do Čech a ta podvodníkovi do Emirátů poslala zmiňovanou částku. Poté, co milióny opustily Česko, se již muž neozval, na urgence nereagoval a ze slibovaného obchodu nebylo nic.

„Kriminalisté při vyšetřování ve spolupráci s finančním a analytickým útvarem ministerstva financí zjistili, že peníze odeslané z republiky, už jsou z Emirátů zpět. Obviněný podvodník si za ně již stačil pořídit dva luxusní vozy, vůz Audi Q7 a Hondu, také zakoupit v Praze dva lukrativní byty. Kriminalisté na víc nečekali a po zadržení muže provedli domovní prohlídky, zajistili nakoupené vozy a zablokovali pořízené nemovitosti. Dvě třetiny zcizených peněz by se tak podvedenému Jihočechovi mohly vrátit,“ doplnil Matzner.

Obviněnému muži tak nyní hrozí za podvod až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám