Hlavní obsah

Muž ve Vrahovicích brutálně umlátil známého, nechtěl mu plít zahradu

Právo, Petr Kozelka
Brno

Spory mezi dvěma muži vyvrcholily na začátku května ve Vrahovicích u Prostějova brutální vraždou. Sedmadvacetiletého Davida Janečku tam na pár dnů uvěznil jeho známý a nutil ho, aby pracoval na jeho zanedbaném domě a zahradě. Janečka se nakonec celou situaci rozhodl řešit tím, že známého několikrát vší silou udeřil do hlavy dřevěným hranolem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

David Janečka před soudem tvrdil, že se vraždou osvobodil ze spárů věznitele.

Článek

Za vraždu muži hrozí u brněnského krajského soudu až dvacet let vězení. „Obžalovaný pod vlivem pervitinu napadl svého o jedenáct let staršího známého. Enormní silou ho několikrát udeřil dřevěným hranolem do hlavy. Využil přitom okamžiku překvapení, zbraň si dopředu nachystal,“ řekla v obžalobě státní zástupkyně.

Z popisu zranění vyplynulo, že napadený měl doslova rozmlácenou hlavu s množstvím tříštivých zlomenin lebečních kostí. Podle znalců muži nebylo v žádném případě pomoci.

Janečka, žijící v Olomouci v charitním startovacím bytě, se s budoucí obětí seznámil asi tři týdny před vraždou. Muž z nedalekých Vrahovic totiž uměl vařit pervitin, což Janečka i jeho přátelé jako uživatelé drog kvitovali s povděkem. Muž tedy navařil drogy, jenže pak začal Janečku pronásledovat se žádostmi o peníze, které mu měl za pervitin dlužit.

Stále vstával, tak mu přidal

„Stále za mnou chodil do bytu, vyhrožoval a nadával mi. Donutil mě, abych si vzal půjčku na 3000 korun. Stále chtěl další peníze, dokonce mě napadl. Nakonec jsem s ním musel jet k němu domů, když se rozhodl, že mu tam budu uklízet. Jeho dům byl přitom v hrozném stavu,“ prohlásil před soudem Janečka.

Obžalovaný prý musel podle svých slov dva dny bez jídla, pití i nástrojů plít zanedbanou zahradu, přičemž neměl naději uniknout, neboť dveře od domu byly zamčené a přes plot se mladý muž nedokázal přehoupnout kvůli své tělesné konstituci.

„Přemýšlel jsem, jak utéct. Když nakonec dřímal, vzal jsem mu hranol, který měl u křesla, a vší silou jsem ho udeřil do hlavy. Protože stále vstával, ještě jsem to několikrát zopakoval. Pak jsem utekl. Je mi to moc líto,“ sypal si popel na hlavu Janečka. Senát v čele s Milošem Ždárským by mohl vynést verdikt v listopadu po výslechu dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám