Hlavní obsah

Muž utratil půl miliónu, který mu omylem přišel na účet

Novinky, Petr Nový, Martin Pitro
Uherské Hradiště

Devětadvacetiletý muž zažil na konci loňského září šok, když na svém bankovním účtu objevil pět set tisíc korun, které nečekal. Banka mu totiž peníze zaslala omylem na jeho účet. Hlavu si s tím nelámal, koupil si za ně auto a zbytek prohrál na automatech. Teď mu hrozí až pět let vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Ještě ten den pracovníci banky mladíka kontaktovali s vysvětlením, že mu zaslali peníze omylem a žádali jej o vrácení peněz. Muž na to nereagoval a zůstal v opojení náhlého zbohatnutí,“ řekl mluvčí policie Aleš Mergental.

Peníze, které mu najednou spadly do klína, bance nevrátil, ale naopak je v příhraniční obci  Strání na Uherskohradišťsku všechny vybral a za pár dní utratil do poslední koruny. Kromě jiného si za ně koupil auto a zbytek naházel do hracích automatů.

„Na urgence z banky nijak neodpovídal a začal se všem vyhýbat. Při vyšetřování policisté zjistili, že mladík se bance nijak nepokusil neoprávněně nabyté peníze vrátit,“ doplnil mluvčí policie.

V úterý 15. února jej kriminalisté obvinili ze spáchání trestného činu zatajení věci, protože si přisvojil cizí peníze omylem bankovního úředníka. „Za spáchání tohoto skutku hrozí mladíkovi z blízkého zahraničí až pět let vězení,“ uzavřel Mergental.

"Pokud došlo k omylu ze strany banky, ta by měla částku po zjištění chyby poslat na správný účet a vrácení peněz požadovat od dotyčného, jemuž je zaslala omylem," uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň, kterého Novinky oslovily s dotazem, jaký je v takových situacích běžný postup.

Doplnil, že žádné páky ohledně vymáhání banky nemají. "Pokud tedy dotyčný nezareaguje, věc se předává k řešení policii," připomněl Kofroň.

Reklama

Výběr článků

Načítám