Hlavní obsah

Muž uškrtil manželku, když chtěla vypnout televizi. Teď se bude 17 let dívat z vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Za vraždu své o 33 let mladší manželky stráví 57letý muž z Liberce 17 let ve vězení. Tak zní čtvrteční rozsudek liberecké pobočky krajského soudu v Ústí nad Labem, který řešil lednovou vraždu mladé matky dvou dětí. Žena zmizela koncem ledna a téměř celý měsíc po ní pátrala nejen policie, ale i zoufalý manžel. V únoru bylo nalezeno tělo ženy v úkrytu pod podlahou v koupelně jejich bytu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sedmapadesátiletý muž se u libereckého soudu zpovídá z vraždy své o třiadvacet let mladší manželky.

Článek

Jak státní zástupce, tak obžalovaný si ponechali lhůtu k podání odvolání, rozsudek proto není pravomocný.

Tragický čin se stal v noci na 22. ledna letošního roku, když se žena vrátila večer domů a žádala, aby muž vypnul televizi. Tato banální záminka vedla k tomu, že jí čtyřikrát obtočil prádelní šňůru kolem krku a uškrtil. Poté tělo schoval do skříně a po třech dnech přesunul do úkrytu v podlaze.

S manželkou se obžalovaný podle své výpovědi poznal před deseti lety jako řidič libereckého dopravního podniku. O rok později se jim narodilo první dítě, dva roky nato druhé. Spory prý měli posledního půl roku kvůli tomu, že nemohl rok a půl najít práci. Před vraždou málem spáchal sebevraždu. „Kvůli dětem jsem to neudělal,“ uvedl. Kvůli dětem se podle svých slov také hned nepřiznal, i když prý věděl, že se tělo najde. Nechtěl, aby se dostaly do dětského domova.

Podle znalců byl muž ponížený a jednal zkratkovitě 

Vynesení rozsudku předcházely ve čtvrtek výpovědi znalců z oboru psychologie a psychiatrie. Shodli se, že motivací skutku obžalovaného byl dlouhodobě neuspokojivý svazek, v němž se cítil poníženě. Nebyl to dopředu připravovaný čin. V osudný večer pak stačila banální záminka, požadavek o vypnutí televize, která vedla ke zkratovému jednání, jež vyvrcholilo v neadekvátní reakci.

„Obžalovaný ale byl v době činu schopný rozpoznat závažnost svého jednání i ovládat své chování,“ řekl soudu psychiatr Ladislav Hnídek a dodal, že vyšetření neprokázala u obžalovaného ani žádnou duševní poruchu.

Jak řekl předseda senátu, z dokazování vyplynulo, že muž se na vraždu své ženy připravoval. „Nebylo možné uznat ani žádnou polehčující okolnost. V plném rozsahu se nikdy nedoznal, přiznal pouze to, co musel, když už se jeho oběť objevila a protekla do spodního bytu,“ uvedl mimo jiné v komentáři soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám