Hlavní obsah

Muž terorizoval sousedy, soudy neměly slitování

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až u Nejvyššího soudu v Brně (NS) hledal zastání důchodce, který si za své chování vůči sousedům v malé osadě na Benešovsku vykoledoval od obecných soudů podmíněný trest.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nelíbilo se mu především to, že vstupem na volně přístupný pozemek u sousední nemovitosti spáchal trestný čin porušování domovní svobody. Hájil se tím, že nevnikl do žádného obydlí. Nejvyšší soud ho ale vyvedl z omylu.

„Za obydlí lze považovat i neoplocenou zahradu, která náleží k domu a vytváří s ním jeden celek. Pokud pachatel na takový pozemek úmyslně vstoupí s cílem narušit soukromí jeho majitele, tak svým jednáním naplnil veškeré znaky trestného činu porušování domovní svobody, a to i přesto, že nešlo o oplocený pozemek, a nemusel tak překonat žádnou překážku,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu, které má Právo k dispozici.

Uříznu vám makovici, útočil muž motorovou pilou na sousedy

Krimi

Překonání zábrany, která brání vniknutí na pozemek, je podle NS jen přitěžující okolností a pachateli může být uložen vyšší trest. Ze spisu vyplývá, že obžalovaný muž opakovaně vstupoval na pozemek u rekreačního domu starších manželů. „Sprostě jim nadával, vyhrožoval, fotil je a natáčel. Když nebyli přítomni, tak na jejich pozemku venčil psa,“ uvedl státní zástupce.

Zažívali si peklo

Upozornil na to, že vstup obviněného na zahradu sousedů byl přímým nástrojem narušení jejich soukromí.

Hrozil, že na našeho syna pošle albánskou mafii a vnoučata přejede autem
poškození

„K trestnosti takového jednání nebylo zapotřebí, aby byl pozemek oplocený,“ vysvětlil žalobce. Manželé zažívali s nevraživým sousedem doslova peklo.

„Urážel je slovy blbče, kriple, ovarová hlavo či smradlavá kejdo. Dále vyhrožoval, že podpálí jejich dům a propíchne je vidlemi. S nožem v ruce pak naznačoval, že jim podřízne krk, a v jednom případě se po sousedovi ohnal teleskopickým obuškem,“ stojí dále v obžalobě. Poškození poukázali i na další sousedovy naschvály. „Už od časného rána pouštěl rádio na plné pecky a bezdůvodně startoval motorovou pilu,“ vypověděli před soudem. Přiznali, že z něho měli strach, vyhýbali se mu a raději nevycházeli ven z objektu.

„Hrozil, že na našeho syna pošle albánskou mafii a vnoučata přejede autem,“ dokreslili atmosféru, kterou museli snášet více než tři roky.

Z vraždy ženy u Prahy obvinila policie 70letého souseda

Krimi

Podle státního zástupce obžalovaný svým jednáním omezoval poškozené v plnohodnotném a nerušeném využití rekreační nemovitosti. „Vytrvale a systematicky vystupoval vůči nim nepřátelsky, kdy tak činil na základě nějaké smyšlené křivdy. Je jasné, že takové jednání se vymklo z běžného rámce standardních soukromoprávních vztahů,“ doplnil žalobce.

Poslední kapkou bylo, když obžalovaný muž měl navést svoji partnerku, aby lhala na policii, že se soused před ní schválně obnažuje.

„Úmyslně se nahý natáčel tak, aby ke mně stál čelem. Hrál si přitom s přirozením, dělal prasárny a chechtal se,“ oznámila žena na místní služebně a požadovala jeho sexuologické a psychiatrické vyšetření. Za pomluvu ji soud později potrestal čtyřměsíční podmínkou.

Kromě porušování domovní svobody byl důchodce ještě odsouzen za nebezpečné vyhrožování a pronásledování. „Byla to jen silná slova, která u sousedů nemohla vzbudit žádnou obavu o život či újmu na zdraví, jelikož jsem se k nim takto choval několik let,“ hájil se důchodce, který už má v trestním rejstříku záznam za fyzické napadení jiného souseda. Podle nařízení soudu se nesmí k sousedům přibližovat a vstupovat na jejich pozemek.

Reklama

Výběr článků

Načítám