Hlavní obsah

Muž slepě plnil pokyny po telefonu. Vzal úvěr, vybral peníze a vložil je do kryptoměn

– Šumperk

Jako robot si počínal minulý týden 36letý muž ze Šumperska. Plnil nejrůznější pokyny, které slyšel v mobilu, až přišel převody ze svého bankovního konta o zhruba 200 tisíc korun. Právo o případu informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V úterý 25. května dopoledne jej (podvedeného) telefonicky kontaktoval muž, který se představil jako pracovník bankovní společnosti a sdělil mu, že zaznamenal napadení jeho bankovního účtu. Současně ho informoval, že takových případů aktuálně evidují více a spolupracují s policií,“ uvedla mluvčí.

Krátce po ukončení hovoru muže podle ní telefonicky kontaktoval další člověk, který se představil jako policista a upozornil ho, že od této chvíle je vázán mlčenlivostí. Zároveň si smluvili termín schůzky.

Mám zaručený tip na zápas, vábil mladík sázkaře. Obral je o desítky tisíc

Krimi

„Přibližně po deseti minutách jej kontaktoval opět bankéř a vybídl ho, aby se co nejrychleji přemístil k velmi dobře zabezpečenému bankomatu v obchodním centru v Olomouci. Apeloval na něj, že je potřeba reagovat ihned a zabránit tak větším finančním ztrátám,“ konstatovala Vaňharová.

Muž podle ní nasedl na vlak a vyjel do Olomouce. „V průběhu cesty mu volající, vystupující jako bankéř, dal pokyny, aby si nainstaloval aplikaci pro zasílání zpráv a zvýšil si limit pro výběr v bankomatu,“ poznamenala mluvčí s tím, že po vstupu do obchodního centra muž dále plnil pokyny volajícího.

Podvodník opakovaně nabízel v Praze cizí pozemek za miliony

Krimi

„Zamířil k běžnému bankomatu, u kterého si ze svého účtu vybral necelých 100 000 korun. Poté se přesunul k bankomatu na kryptoměnu a pomocí zaslaných QR kódů od bankéře do něj čtyřmi transakcemi vložil celou vybranou hotovost,“ podotkla Vaňharová.

Vzal si rychlý úvěr

Následně volající muži sdělil, že peníze z běžného účtu jsou zachráněny. Nicméně dodal, že je potřeba učinit další opatření z oblasti půjček. „V hovoru s poškozeným již pokračoval jiný muž, který se představil jako specialista přes bankovní úvěry. Sdělil mu, že z jeho běžného účtu bylo zažádáno o předschválenou půjčku a je potřeba peníze rychle vybrat, aby se k nim nedostala neoprávněná osoba,“ uvedla mluvčí.

Pro výběr úvěrové částky musel muž nejprve zažádat u své banky o poskytnutí úvěru. V obavách o své finance zaslal ihned přes internetové bankovnictví žádost o úvěr a během pár okamžiků mu jeho banka připsala na běžný účet 150 000 korun.

Žena ze Zlínska chtěla zbohatnout, naletěla podvodníkům a skončila zadlužená

Krimi

Muž se pak opět podle instrukcí volajícího přesunul k bankomatům ve stejném obchodním domě v Olomouci. „Z běžného účtu vybral celou částku připsaného úvěru a tu začal po menších obnosech vkládat do bankomatu na kryptoměnu pod obdrženým QR kódem od rádoby bankéře. Přeplněný bankomat kryptoměny nakonec muži zachránil z částky 150 000 korun zhruba jednu třetinu financí, kterou nepřijal,“ doplnila Vaňharová.

Teprve v tuto chvíli podle ní začalo muži docházet, že od transakcí nemá žádné doklady, a začal tušit, že se zřejmě nechal napálit podvodníkem. Proto zavolal do své banky, kde mu jeho neblahé tušení potvrdili a poradili mu, aby okamžitě kontaktoval policii, což učinil. Způsobená škoda se pohybuje kolem 200 000 korun.

„Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ dodala policejní mluvčí.

V současné době podle ní dochází k nárůstu obdobných případů a oběťmi se nezřídka stávají i vysokoškolsky vzdělaní lidé. „Pachatelé se snaží o vytvoření stresově vypjaté situace, která může oběti snadněji přivést k neuvážlivým reakcím,“ zdůraznila Vaňharová s tím, že by lidé měli dbát zvýšené obezřetnosti. „Ostudou není být opatrný,“ doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám