Hlavní obsah

Muž se přiznal k vraždě historika a jeho ženy, kát se chtěl poutí do Říma

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jen stěží pochopitelný případ brutální dvojnásobné vraždy začal v pondělí řešit senát pražského městského soudu. Obžaloba viní 29letého Dalibora Škopána z ubodání staršího páru v pražském bytě. Škopán může dostat až dvacetiletý, případně i výjimečný trest.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Daniel Škopán

Článek

Škopán, který žil v Praze se svou matkou a živil se pomocnými pracemi u technických služeb, navštívil v lednu 2014 osmasedmdesátiletého muže v pražských Stodůlkách. Podle obžaloby jej muž pustil do bytu díky společnému zájmu o židovskou otázku. Škopán na policii uvedl, že za ním šel požádat o radu nebo materiální pomoc, protože byli s matkou v tíživé bytové situaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chvíli se měli s mužem bavit o židovských synagogách na Ukrajině, po chvíli se Škopán omluvil, že musí na toaletu. Místo toho ale vzal z kuchyně asi dvaceticentimetrový nůž a na muže zaútočil. Muži zasadil celkem patnáct ran nožem. Zápas uslyšela mužova o pět let mladší manželka. Podle Škopána pouze zakřičela, zaútočil také na ni a deseti ranami nožem ji zavraždil. Samotný útok si prý nepamatuje, policii řekl, že jednal v afektu.

„Vybavuju si, že byl nějaký zápas,“ uvedl Škopán. „Uvědomil jsem si tu děsnost toho, co se stalo. Zakřičel jsem: ‚Bože, proč jsi mě zklamal!‘“

Policisté na místě dvojnásobné vraždy Video: Jiří Forman, Novinky

Chtěl se prý vydat do Říma pro rozhřešení

Mladík poté prohledal byt a ukradl šperkovnici a nějaké knihy. Následně pustil v bytě plyn a odešel. Šperky prý poté prodal ve svém rodném Brně, stejně jako knihy. Celkem utržil něco přes pět tisíc korun, kterými zaplatil nájem ve Slivenci, kde tehdy s matkou žil. O svém hrůzném činu nikomu neřekl, pouze prý naznačil v dopise sestře z řádu svaté Voršily v Praze. Chtěl to prý také vyřešit poutí do Říma za papežem, kterého chtěl požádat o rozhřešení. K tomu ale nakonec nedošlo. „Kdybych tolik nemiloval a neměl v sobě tolik citu, jednal bych s chladnou hlavou a k ničemu by nedošlo,“ kál se na policii Škopán. Své jednání si prý nedokáže vysvětlit.

Policie ho dopadla letos v únoru na Karlovarsku [celá zpráva].

Ze všech nařízených líčení se Škopán omluvil a požádal o jednání v nepřítomnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k soudu. Archivní záběryVideo: Novinky

Zavražděný muž byl historik a dlouholetým spolupracovníkem Židovského muzea v Praze. Jako historik a badatel se celý život zabýval židovskými památkami v Čechách a na Moravě. V muzeu pracoval od roku 1996 do roku 2012 a poté jako externí pracovník. Vydal knihu Židovské památky v Čechách a na Moravě, která je dodnes základním zdrojem informací o židovských sídlech.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám