Hlavní obsah

Muž s nožem narušil ceremoniál na univerzitě v Hradci, spletl si imatrikulaci s inkvizicí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Imatrikulaci studentů fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové narušil v úterý osmadvacetiletý muž s nožem. Při slavnostním aktu se nejprve jako člen publika pustil do diskuse s akademickými hodnostáři. Ptal se na význam slova imatrikulace. Odpověď akademiků ho neuspokojila, načež vytáhl z batohu nůž, zakrvácený papír a rudou růži a vše hodil směrem k představitelům univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita Hradec Králové. Ilustrační foto

Článek

„Zeptal se na význam slova imatrikulace. Akademici mu to začali ochotně vysvětlovat. On však začal něco zmateně říkat. Imatrikulaci ztotožňoval s inkvizicí, proti níž aktivně bojuje, a ptal se, jestli na univerzitě nemučíme studenty,“ popsala incident mluvčí královéhradecké univerzity Zuzana Boučková.

Pak hodil směrem k akademikům nůž. Ten byl dlouhý asi 30 centimetrů. Podle Boučkové dopadl na stoleček stojící před představiteli univerzity a zlomil se.

Studenti, akademici a návštěvníci slavnostního aktu neozbrojeného agresora zpacifikovali a předali přivolaným policistům. „Všechno proběhlo bez hysterie. Incident se obešel bez zranění. Vzhledem k vážnosti situace to mělo hladký a velmi rychlý průběh,“ doplnila Boučková.

Policie muže kvůli jeho duševnímu stavu později převezla do hradecké fakultní nemocnice. „Šlo o 28letého studenta královéhradecké univerzity, jehož jsme po výslechu předali do péče lékařů,“ upřesnila policejní mluvčí Iva Kormošová. Předtím ho podrobili testu na alkohol a drogy, obojí bylo s negativním výsledkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám