Hlavní obsah

Muž přišel na policii v Mohelnici a přiznal se k 16 let staré brutální vraždě

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

Šestnáct let starou vraždu 41leté ženy v Mohelnici na Šumpersku objasnili v těchto dnech olomoučtí kriminalisté. Pachateli, kterému tehdy bylo dvacet let a jenž je momentálně ve vazbě, hrozí až patnáct let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

„Zahájili jsme trestní stíhání šestatřicetiletého muže pro podezření z vraždy. Ten se nezávisle na naší práci přišel 4. června na policejní služebnu doznat. V podstatě nás předešel. Byl totiž mezi podezřelými, které jsme v souvislosti s tímto případem prověřovali. Navíc jsme proti němu shromáždili dostatek přímých i nepřímých důkazů, které na sebe navazují,“ řekl v pátek novinářům náměstek ředitele kriminální policie Karel Kadlec.

Pachatel se podle něj vraždy dopustil 27. listopadu 1996 v bytě panelového domu v Mohelnici, kam neoprávněně vnikl. Brutálním způsobem napadl majitelku bytu, která způsobeným zraněním na místě podlehla.

Jak přesně hrůzný čin provedl a proč se sám přišel přiznat, kriminalisté s odkazem na probíhající šetření odmítli prozradit. „Skutek, jak ho provedl, ale podrobně popsal. Co jej k útoku vedlo, však známo zatím není. Oběť znal léta. Nebyl to rozhodně útok na náhodně vytipovanou osobu. Indicie o tom, že by s ní měl spory, však nemáme. Jde o muže, který má rodinu a normálně pracuje. Verzi o tom, proč se sám doznal, nám sice řekl, ale o její pravdivosti lze spekulovat, a tak ji nyní nezveřejníme,“ vysvětlil Kadlec.

Policisté pracují na dalších dvou starých vraždách

Muž podle něj patřil mezi podezřelé už v roce 1996, kdy kriminalisté na případu pracovali poprvé. Stejně tomu bylo o deset let později, kdy se k případu vrátili, a nic se nezměnilo ani loni na podzim, kdy byl případ znovu otevřen podruhé.

„Sestavili jsme plán vyšetřování, který zahrnoval řadu úkonů, zejména práci se stopami zajištěnými na místě činu a s kriminalistickými metodami, které jsou v dnešní době dostupné,“ vysvětlil vedoucí odboru obecné kriminality Libor Šamšula s tím, že k starým případům se kriminalisté vrací vždy, když k nim získají nové poznatky.

„Momentálně pracujeme například na vraždě taxikáře na Lutínsku z roku 1998 a také na vraždě pracovnice videopůjčovny ve Šternberku z roku 2005. Obě oběti byly tehdy ubodány,“ dodal Šamšula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám