Hlavní obsah

Muž pořezal známého na krku a hrozil vyvražděním rodiny, odsedí si tři roky

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Devětačtyřicetiletého Luboše Vítka z Chlumce nad Cidlinou potrestal v pondělí královéhradecký krajský soud třemi roky vězení s ostrahou za pokus vraždy. Soud navíc Vítkovi nařídil ochranné ústavní protialkoholní léčení. Muž se měl činu dopustit letos v červenci, kdy zaútočil na svého známého nožem. Při tom mu měl způsobit bodnořezná poranění s vážným zraněním plic.

Foto: René Chvalina, Právo

Před soud přivedla Vítka eskorta z vazby.

Článek

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou a obžalovaný se vzdal práva na odvolání. Před soudem invalidní důchodce Vítek uvedl, že nechtěl vraždit. Jen si jel ke známému pro svou pilu, kterou mu poškozený muž dlužil.

„Ten den jsem měl opět deprese, na které se dlouhodobě léčím. Tak jsem si vzal několik prášků na uklidnění a chtěl jsem se odreagovat řezáním latěk na plot. Uvědomil jsem si však, že jsem pilu půjčil panu P., a vydal jsem se za ním, aby mi ji vrátil,“ vysvětloval před soudem obžalovaný účel návštěvy u stejně starého Václava P. v Novém Městě.

Při hádce, kdy mě slovně napadal a vyhrožoval mi, jsem ve stresu a strachu vytáhl nůž a začal jsem s ním šermovat.
Odsouzený

Jejich vztahy byly prý vyostřené, protože Václav P. měl neoprávněně používat Vítkovu pilu, sekačku a mnoho dalších věcí, které mu půjčil a on je nechtěl vrátit. Odsouzený muž dokonce na svého známého podal i trestní oznámení.

Návštěva se však brzy zvrtla a vzájemná hádka vygradovala ve chvíli, kdy obžalovaný Vítek vytáhl ze svého batohu kuchyňský nůž s patnácticentimetrovou čepelí a dvakrát známého bodl.

Křičel, že nás všechny povraždí. Pak se tím nožem trefil tátovi do krku.
Syn poškozeného

„Při té hádce, kdy mě slovně napadal a vyhrožoval mi, jsem ve stresu a strachu vytáhl nůž a začal jsem s ním šermovat. Chtěl jsem ho jen říznout, abych ho vystrašil,“ tvrdil před soudem odsouzený muž s tím, že vraždu rozhodně neplánoval. Pouze měl být silně rozrušen a pod vlivem antidepresiv. Soudní znalec později v krvi útočníka kromě jiných léků diazepam skutečně objevil. Hladina omamné látky podle něj byla rizikově vysoká.

Zcela odlišnou verzi konfliktu však v přípravném řízení popsal nezletilý syn napadeného muže, který se prý na celý incident díval z okna. „Křičel, že nás všechny povraždí. Pak se tím nožem trefil tátovi do krku. Táta vzal ze země klacek a snažil se ho od nás ze dvora vyhnat,“ vypověděl syn poškozeného muže.

Podle něj pak útočník nasedl do auta a rychle zmizel. „Tátovi jsem zranění zalepil a on pak šel sbírat jahody a nakrmit ovce a králíky. Špatně se mu udělalo až později při večeři. To už začal špatně dýchat. Tak jsme sedli na kolo a jeli na policii,“ upřesnil syn poškozeného.

Napadený muž pak musel být hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové s bodnořezným poraněním a vážným zraněním plic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám