Hlavní obsah

Muž obžalovaný z vraždy historika a jeho ženy je duševně zdráv, tvrdí znalec

Novinky, bad
Praha

Dalibor Škopán (29), obžalovaný z loňské vraždy osmasedmdesátiletého historika a jeho ženy v pražských Stodůlkách, je duševně v pořádku. Tak zní závěr soudního znalce z oboru psychiatrie, který v úterý vypovídal před pražským městským soudem.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na loňském snímku přivádějí Škopána na jednání o vazbě

Článek

Znalec z oboru psychiatrie Petr Kubej prohlásil, že obžalovaný žádnou duševní poruchou netrpí. Pouze má poruchu přizpůsobení.

„Obžalovaný disponoval selháváním v extrémních situacích a byl vystaven extrémní psychické zátěži,“ uvedl Kubej v návaznosti na to, že Škopánovi a jeho matce, se kterou bydlel, hrozilo, že skončí na ulici. Proto šel za historikem, byl to v podstatě jediný člověk, kterého v Praze znal. Chtěl si od něho nechat poradit, nebo ho požádat o materiální pomoc. V kritickém momentě ovšem selhal. Namísto žádosti o pomoc na staršího muže zaútočil nožem.

„Prožíval jsem enormní vypětí, k přednesu prosby vůbec nedošlo,“ uvedl při výslechu na policii Škopán. „Choval se ke mně přátelsky, nevím, proč mi ruplo v bedně.“

Škopán podle Kubeje vystupoval vůči své matce jako ochranitel, tutor a měl prý pocit, že musí všechno vyřešit. „Pokud by se nedostal do limitní situace, tak se nikdy vrahem nestal. Dál by sbíral pohlednice, navštěvoval památky a pokračoval ve svém, řekněme, podivném způsobu života,“ řekl Kubej s tím, že Škopán neměl nijak vysoké civilizační nároky.

Rodinná patologie

Podle znalce se u mladíka snoubí egocentrismus s hrubou rodinnou patologií. Škopán žil od svého narození s matkou, v jednom podnájmu spali i v jedné posteli. „Není to přece normální, že šedesátiletá maminka nechá v jedné posteli spát třicetiletého syna. I kdyby loudil a chtěl,“ uvedl u soudu Kubej. Sám se na to Škopána při vyšetření ptal, jestli mu to nebylo divné. „No, nebylo to příliš pohodlné, to máte pravdu,“ odpověděl prý Škopán.

Soudní lékař a primář Jiří Hladík se vyjádřil ke smrtelným zraněním, která Škopán manželskému páru způsobil. Podle Hladíka bylo možné oba seniory zachránit. „Při řádných dojezdových časech v rámci Prahy bylo možno smrt odvrátit,“ řekl Hladík.

 Obětí mohlo být mnohem víc

Škopán je také obžalován z obecného ohrožení, protože po svém nepochopitelném činu pustil naplno všechny čtyři hořáky plynového sporáku a odešel. Z bytu v panelovém domě tak v podstatě vytvořil tichou časovanou bombu. Podle hasičského posudku plyn unikal také malou netěsností ve dveřích.

Vzhledem ke zvonku a dvěma ledničkám v bytě, které mohly v případě sepnutí kompresoru zažehnout jiskru a způsobit tak výbuch, bylo obrovské štěstí, že se nic nestalo. Podle hasičů k ničemu nedošlo „jen shodou šťastných náhod“.

Soud bude pokračovat 20. srpna, kdy by měl také padnout rozsudek. Škopánovi, který se na vlastní žádost ani jednoho jednání neúčastní, hrozí za dvojnásobnou vraždu a obecné ohrožení až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám