Hlavní obsah

Muž obviněný z vraždy prodavačky v Letňanech do vězení nepůjde. Byl nepříčetný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání 26letého muže, který byl obviněn z vraždy prodavačky v pražských Letňanech. Podle znaleckých posudků byl obviněný nepříčetný, řekl v pondělí na dotaz Novinek mluvčí policie Jan Daněk. Soud bude jednat o ochranném léčení.

Foto: Policie ČR

Věci, které nechal muž na místě činu.

Článek

„Ze znaleckého posudku vyplynulo, že obviněný trpí duševní poruchou a v době činu nebyl pro nepříčetnost trestně odpovědný. Z tohoto důvodu byl státní zástupkyni předložen návrh, aby trestní stíhání bylo zastaveno, a také byl dán podnět soudu, aby bylo obviněnému nařízeno ochranné léčení ústavní formou,“ řekl Novinám Daněk.

Státní zástupkyně návrhu vyhověla a trestní stíhání muže zastavila. Muž byl minulý týden propuštěn z vazby a převezen do psychiatrické léčebny. Soud o návrhu na ochranné léčení zatím nejednal.

Upozornění od záchranářů

Vražda se v obchodním centru stala 10. dubna večer v obchodě s oblečením. Muž přišel do obchodu, tam se převlékl do nových šatů a zavraždil dvaačtyřicetiletou ženu. Následně z obchodu odešel, ještě předtím si z pokladny odnesl nezjištěný obnos peněz.

Foto: Policie ČR

O duševním zdraví obviněného se spekulovalo již krátce po zadržení. Policii totiž na útočníka upozornili záchranáři, kteří ho následující den po vraždě převáželi do psychiatrické léčebny. Po návratu na základnu si záchranáři všimli ve zpravodajství aktuálního pátrání a informovali policii. S podezřelým mužem ještě před záchranáři měli co do činění městští strážníci, kteří ale v tu dobu netušili, že je muž hledaný, protože podoba podezřelého byla zveřejněna až později.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám