Hlavní obsah

Muž na Svitavsku přechovával jaderný materiál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělá nad Svitavou
Aktualizováno

Nebezpečnou látkou, kterou policie nalezla v pátek v domě v Bělé nad Svitavou, byl jaderný materiál. Policie v pondělí za jeho přechovávání obvinila pětačtyřicetiletého muže. V pátek ho policisté v Bělé zadrželi, od soboty je ve vazbě. Trvale žije v Německu, uvedla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Objekt, kde se jaderný materiál nachází, policie od pátku nepřetržitě střeží. Jedná se o chemické sloučeniny z takzvaného ochuzeného uranu, který se v miniaturních množstvích používá při chemických analýzách v laboratořích. Další podrobnosti policie odmítá sdělit, ačkoliv už má první rozbory látek. Podle státního zastupitelství v Koblenzi tam přechovával radioaktivní uran 238 a 235.

Pětačtyřicetiletého muže zadržela česká policie v Bělé nad Svitavou v pátek kvůli nedovolenému ozbrojování. Muže ale vyšetřuje i německá policie. V jeho bytě v Koblenzi našla chemikálie neznámého původu, munici, rozbušky a části automatických zbraní. Radioaktivní látky jako v Bělé tam ale zajištěny nebyly.

Jak oznámilo státní zastupitelství v Koblenzi, objevila v jeho bytě v tomto porýnském městě chemikálie neznámého původu, munici, rozbušky a části automatických zbraní. Radioaktivní látky jako v Bělé tam ale zajištěny nebyly.

Muž je podle zástupce vedoucího státního zastupitelství Hanse-Petera Gandnera německo-slovenského původu a narodil se v Praze. V Bělé žil u své jednaosmdesátileté matky. Podle Gandnera absolvoval pyrotechnické školení. Důkazy o jeho napojení na krajně pravicovou scénu německá policie nenašla.

Němci udělali velkou razii

Podle serveru deníku Rhein-Zeitung se sobotní razie v jeho bytě ve čtvrti Neuendorf účastnilo 50 příslušníků speciálních policejních jednotek, 25 profesionálních a 200 dobrovolných hasičů.

"Celý zhruba 60 metrů čtverečních velký byt, sklep a půda byly plné odpadků," uvedl mluvčí policie Helmut Zirfas. "Každý jednotlivý kus musel být z bytu v prvním patře vynesen a v přistavených stanech a kontejnerech prozkoumán," řekl.

Kvůli prohlídce bytu bylo podle listu celé okolí uzavřeno a sousedé museli opustit své domovy, do nichž se budou moct vrátit během pondělí. Vyšetřovaného prý moc neznali. "Maximálně jsme se pozdravili," řekl Rhein-Zeitung jeden ze sousedů.

Německé orgány muže vyšetřují pro podezření z porušení zákona o kontrole válečných zbraní a zákona o výbušninách. Na jeho stopu je přivedly informace od českých kolegů. Muž je nyní v Česku ve vazbě a za nedovolené ozbrojování mu hrozí až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Svitavsku se našel dům plný trhavin

Policie v pátek ráno zadržela na Svitavsku muže podezřelého z nedovoleného ozbrojování. V domě skrýval nebezpečné látky. Policie k případu další informace...

Výběr článků

Načítám