Hlavní obsah

Muž na Strakonicku nabízel k prodeji ohrožené raky říční

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strakonice

Policisté vyšetřují 24letého muže ze Střelských Hoštic na Strakonicku za nelegální obchodování s kriticky ohroženým rakem říčním. Korýše nabízel k prodeji přes internet za částku 500 korun.

Foto: Profimedia.cz

Rak říční (ilustrační foto).

Článek

Na případ kriminalisty upozornila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

„Na inzertním portálu jsme objevili nabídku, ve které dotyčný nabízel pět kusů kriticky ohroženého raka říčního. U krajského úřadu jsme zjistili, že pán nemá žádnou výjimku, která by ho opravňovala k držení a prodeji tohoto chráněného živočicha. Podali jsme proto trestní oznámení,“ potvrdila Právu vedoucí plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová.

Státní zastupitelství uvedlo, že policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu „neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy“, za což může soud poslat pachatele až na tři roky do vězení.

Podle informací Práva měl muž raky z potoka v lokalitě na jižním Plzeňsku.

Rak říční je jeden ze dvou původních druhů raků v Česku. Dorůstá délky až 25 cm. Žije v tekoucí vodě a je velmi citlivý na její znečištění, bývá proto indikátorem čistoty vodních toků. Dožívá se 15 až 20 let. Vztahuje se na něj také evropská úmluva o ochraně evropské fauny, kde je veden jako celoevropsky chráněný druh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám