Hlavní obsah

Muž, který měl omylem zastřelit pražského advokáta, popřel vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petr Štalzer, kterého obžaloba pokládá za pachatele loňské vraždy pražského advokáta, v úterý u soudu popřel svou vinu. Podle státní zástupkyně Štalzer zastřelil právníka omylem, protože si ho spletl s jiným mužem - svým bývalým klientem. Obžalovaný tvrdí, že nestřílel a že se ho zřejmě snaží zdiskreditovat právě tento klient, obchodník s uměleckými předměty, který prý Štalzerovi dlouhodobě vyhrožoval.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Petr Štalzer (vpravo), kterého obžaloba viní z vraždy pražského advokáta a neoprávněného ozbrojování.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletého advokáta smrtelně zranil pachatel loni 19. května, kdy na něj nejméně čtyřikrát vystřelil z bezprostřední blízkosti v jeho garáži ve Výhledové ulici v Praze 5. Otec dvou dětí podlehl zraněním následující den v nemocnici.

Obžaloba uvádí, že vraždu spáchal Štalzer, který právníkův dům sledoval pomocí fotopasti poslední dva týdny před činem. Jeho zamýšlenou obětí prý měl být obchodník, jenž dříve bydlel v tomtéž domě a jenž byl advokátovi vzhledově velmi podobný. Nápadnou fyzickou podobu mezi obchodníkem a právníkem v úterý při výslechu potvrdila i manželka zavražděného.

Štalzer ale tvrdí, že vrahem není. "Na jeho usmrcení nemám nejmenší vinu. Jsem věřící křesťan, odmala jsem byl vychováván tak, abych pomáhal lidem, kteří stojí na straně dobra," řekl předsedkyni senátu pražského městského soudu Michaele Pařízkové.

Připustil, že fotopast v ulici skutečně nainstaloval on, důvodem prý ale byla zakázka, kterou dostal jako majitel bezpečnostní agentury a která měla spočívat v převozu zboží z Výhledové ulice do Strakonic.

Měl být zdiskreditován 

Loni 19. května se prý měl ve Výhledové ulici sejít s tímto zákazníkem, po cestě se mu údajně ale udělalo špatně. Vzal si prášky proti migréně a probudil se až následující den na neznámém místě za Prahou. Štalzer uvedl, že obchodníka, kterého chtěl podle obžaloby zabít, zná.

Věří, že muž se spikl se zadavatelem zakázky ve Výhledové. "Bylo to předem připraveno tak, abych byl zdiskreditován," prohlásil. Obchodník mu prý v minulosti opakovaně vyhrožoval, protože po něm chtěl, aby svědčil v jeho prospěch ve sporu, který se týkal vlastnictví některých uměleckých děl, což Štalzer odmítal.

Vedle vraždy viní obžaloba Štalzera i z nedovoleného ozbrojování – ve svém rodinném domku v Brandýse nad Labem měl bez povolení samopal, brokovnici či kulovnici. Štalzer přiznal držení tří zbraní, měl je prý proto, aby chránil sebe a svou rodinu, protože se bál výhrůžek. V případě prokázání viny hrozí Štalzerovi až 20 let vězení. Hlavní líčení bude pokračovat ve středu výslechem svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám