Hlavní obsah

Muž je obviněn ze zneužití 55 nezletilých dívek, soud ho pustil na svobodu

Právo, Jaroslav Švehla
Česká Lípa

Téměř čtyři stovky nezletilých dívek ve věku od devíti do 14 let z celé ČR kontaktoval prostřednictvím internetových seznamek a komunikačních programů 23letý cizinec s přechodným bydlištěm na Mladoboleslavsku. To vše kvůli svému sexuálnímu uspokojení. S některými z nich se sešel a pohlavně je zneužil. Obviněn byl ze zneužití 55 dívek. Soudce muže propustil na konci roku z vazby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V šesti případech zneužití dokonal, v dalších 49 se jedná o stádium pokusu,“ uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že cizinec výborně ovládá češtinu. Muž byl obviněn ze zločinu pohlavního zneužití a přečinů ohrožování výchovy dítěte, zneužití dítěte k výrobě pornografie, za což mu hrozí až osmiletý pobyt ve vězení.

Lákal dívky k sexuálním praktikám, manipuloval s jejich psychikou něžnými lichotkami a požadoval například po nich, aby si fotografovaly své intimní partie.
policie

Na rozhodnutí soudu o vině a trestu si však obviněný počká na svobodě, protože Okresní soud v České Lípě vyhověl jeho stížnosti a na sklonku minulého roku propustil mladého cizince z vazby. Přitom odborníci z oboru psychiatrie a sexuologie obviněného muže ve znaleckém posudku označili za nebezpečného vzhledem k poruše jeho osobnosti a k jeho sexuální deviaci.

„Lákal dívky k sexuálním praktikám, manipuloval s jejich psychikou něžnými lichotkami a požadoval například po nich, aby si fotografovaly své intimní partie a snímky mu zasílaly na jeho e-mailovou adresu. Také před některými prostřednictvím webové kamery onanoval, nebo jim předváděl jiné sexuální praktiky,“ popisuje mluvčí ve zkratce obsah komunikace tisíce stran zadokumentované komunikace čtyř stovek dívek s podezřelým.

Vybíral si podle fotografií na internetu

Muž si dívky vybíral podle fotografií a zveřejněných informací na internetových portálech. Během dokumentace policisté odhalili další případy a připravují podklady pro rozšíření jeho obvinění o dalších 70 skutků. „Jmenný seznam dívek, které poškodil, se tedy z 55 vyšplhá na 125 a kriminalisté už dnes tvrdí, že toto číslo není konečné,“ dodala Baláková.

Českolipští kriminalisté a vyšetřovatelé pracovali na objasnění závažného mravnostního případu od února do května loňského roku. Na podezřelého upozornil otec jedné z dívek, který se na českolipské policisty obrátil hned poté, co si přečetl historii komunikace své dcery na internetové diskusi.

Rizikům internetového seznamování se věnuje i projekt Seznam.cz, Seznam se bezpečně! Celý film je možné shlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc

Anketa

Komunikujete na internetu s neznámými lidmi?
ano, ale nikdy se s nimi nescházím
21,5 %
ano, občas se s nimi i sejdu
13,2 %
ne, mluvím jen s těmi, které znám
65,3 %
Celkem hlasovalo 16039 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám