Hlavní obsah

Muž dostal osmiletý trest za zneužívání nezletilé dívky

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Osm roků by měl strávit ve vězení dvaačtyřicetiletý Stanislav Strnad z Havlíčkobrodska za to, že od roku 2005 pohlavně zneužíval nezletilou dívku. S její matkou žil ve společné domácnosti. Rozsudek nad Strnadem vynesl ve čtvrtek senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Článek

Dosud netrestaný Strnad odmítl, že by měl s děvčetem sex před jejími patnáctými narozeninami. Pozdější styky přiznával s vysvětlením, že netušil, že to zákon zakazuje. „Myslel jsem, že když s její matkou nejsme sezdaní, tak se ničeho nesprávného nedopouštím,“ vysvětloval u soudu.

„To je právní omyl, což ovšem neznamená, že obžalovaný není za své jednání odpovědný,“ konstatoval předseda trestního senátu Jiří Vacek.

Byli jsme partneři, tvrdil odsouzený

Podle rozsudku Strnad prováděl s dívkou různé sexuální praktiky a také ji svlečenou a v erotických polohách fotografoval, případně natáčel na video. „Byla to součást našeho sexuálního života. Nic proti tomu neměla,“ hájil se.

Tvrdil, že s děvčetem začal po jejích patnáctých narozeninách žít prakticky jako její partner. „Pomáhali jsme si, jako bychom byli manželé. Psala mi zamilovaný psaníčka a SMS. Pořád jsme se vodili za ruce, měl jsem v úmyslu se s ní později oženit. Nic proti tomu neměla,“ uvedl Strnad.

„Vždycky jsem to nějak zamluvila, když o tom začal,“ komentovala to poškozená dívka. Připustila, že muž proti ní žádné násilí nepoužil, ale měla strach se mu vzepřít, protože se svou matkou a mladším bratrem bydlela v jeho domě, a kdyby je Strnad vyhodil, rodina by pak neměla kam jít. Znalci zjistili, že u dívky se plně rozvinula posttraumatická stresová porucha, kterou trpí až dosud.

„Projevuje se pocity nevolnosti, poruchami spánku, děsivými sny, vtíravým automatickým opětovným vybavováním si situace zneužívání a výslechů, obavami ze sexuálního styku, stále má nepříjemné pocity v přítomnosti mužů středního věku a tendence k sebevraždě,“ stojí v posudku. „Psychické problémy má proto, že jsem stíhaný a že se jí policie pořád na něco vyptává. Ona nikdy nechtěla, aby to takhle dopadlo,“ tvrdil obžalovaný. Záležitost vyšla najevo, když se dívka svěřila svým kamarádkám v době, kdy jí už bylo 17 let.

Muž se okamžitě odvolal

„Poměrně mírný trest je dán tím, že podle znalců měl obžalovaný v době páchání trestné činnosti značně snížené ovládací schopnosti. To jsme museli vzít v úvahu,“ řekl soudce Vacek.

Součástí verdiktu je nařízené ochranné ústavní sexuologické léčení a také povinnost zaplatit dívce 120 tisíc korun jako náhradu újmy. Rozsudek není pravomocný. Strnad okamžitě podal odvolání, státní zástupkyně se nevyjádřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám