Hlavní obsah

Mou nenávist nelze popsat, říká student, který hrozí masakrem na univerzitě v Brně

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vážně je třeba brát výhrůžky Dariusze Sieczkowského, který na svém webu hrozí smrtí děkanovi a pedagogům Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a dalším lidem včetně soudce a policistů, přičemž se odvolává i na norského vraha Anderse Breivika? Právu se podařilo mladého Poláka kontaktovat.

Článek

Sieczkowski vzkazuje: Myslím to vážně, není to ale žádný příznak duševní choroby, ale bezmocnost vůči dlouhodobému ponižování a nemožnosti jakýmkoli způsobem ovlivnit veřejné mínění.

O jeho výhrůžkách zabitím děkana a pedagogů informoval ve středu server Novinky. [celá zpráva]

Zesílená ochrana univerzity

Policie už ve čtvrtek zesílila ochranu objektů univerzity a zvláště filozofické fakulty. „

V rámci našeho šetření jsme zjistili, že osoba podezřelá z nebezpečného vyhrožování se nachází na území Polska a i internetové stránky byly vytvořeny na polském serveru. Z tohoto důvodu jsme navázali spolupráci s polskou stranou a uvažuje se o předání celého případu polské policii. I nadále nepodceňujeme situaci a platí stále zvýšený dohled v okolí filozofické fakulty, ať už ze strany policistů hlídkové služby, či kriminalistů,“ prohlásila policejní mluvčí Andrea Procházková.

Trestní oznámení už také podle mluvčí univerzity Terezy Fojtové podal jak děkan, tak i ostatní napadení pedagogové fakulty.

„Z trestního stíhání mám strach, vím, že mě soudy mohou strčit za mříže. Doufám ale, že se někdo o to začne zajímat a včas zasáhne. Teď před vašimi zraky můžete pozorovat, jak vzniká šílenec a jak vypadají mechanismy, které vedou k tragédii. Já totiž nepotřebuji psychiatra, ale spravedlivý proces. Nejsem andílek, ale také nechci dopadnout jako nebezpečný násilník,“ řekl Právu Sieczkowski.

Hrozbě masakrem nemůže Masarykova univerzita čelit zvýšenou ochranouVideo: Petr Kozelka, Právo

„Nevím, zda vás napadlo, že ty výhrůžky jsou nějaké volání o pomoc zoufalého, bezmocného člověka. Já totiž už fakt nevím, jak bojovat. Když jsem začínal studovat, důvěřoval jsem vědcům. Pak jsem důvěřoval policii a soudcům. Všechno selhalo. Všude se mnou zacházeli jako s odpadem,“ řekl dále Sieczkowski, který v Polsku vystudoval češtinu a pak odešel za studiem do Brna na Masarykovu univerzitu.

S brněnskou filozofickou fakultou, kde studoval na ústavu slavistiky, se rozešel ve zlém, nebyl přijat do doktorandského studia a škole se mstil útoky žluklým máslem, zalepením zámků kanceláří či exkrementem před kabinetem jednoho z pedagogů. Za to ho potrestal městský soud podmínkou. Tu potvrdil ve středu i krajský soud.

Foto: archiv, Právo

Prezidentovi poslal žádost o milost

Nenávist prý cítí za to, jakým způsobem se k němu chovali funkcionáři školy a také jakým způsobem měl být u soudu usvědčen z recesistických útoků.

„Nevím, zda bych dokázal někoho zavraždit, ale nelze popsat nenávist, jakou cítím, když vidím třeba děkana. Arogance těch lidí je zarážející. Mají peníze, moc a mohou udělat cokoli. Co pro ně znamená takový odpad jako já? Nic. Jsem nula, kterou musejí rozšlápnout. Mohou mě beztrestně ponižovat. Jak proti tomu bojovat? Legálně to nelze. Lidi se teď na mě dívají jako na psychopata, kterého je nutné zavřít do blázince nebo odstřelit. Nedívají se ale na příčiny,“ vysvětluje pohnutky svého chování Sieczkowski, který poslal i žádost o milost prezidentu Václavu Klausovi.

Přestože při své komunikaci s Právem zhrzený student, který podle svých slov chtěl jen dokázat, že by byl dobrým studentem a vědcem, zmírnil své původní výhrůžky, kde psal, že sní o vraždách a hořících budovách, podle advokáta a bývalého kriminalisty Richarda Nováka podobné hrozby nelze zvlášť v současné situaci brát na lehkou váhu.

„Je třeba se na to podívat šířeji, jestli ten člověk má kontakty na nějaké nebezpečné skupiny, nebo jestli je to čin ojedinělého člověka. Je nutno zjistit, jak vážně ty výhrůžky byly míněny, případně ho podrobit i znaleckému zkoumání. Každopádně taková informace musí být vždy brána vážně,“ řekl Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám