Hlavní obsah

Moderní chmaták: slušný pán s kravatou

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Josef Koukal

Že kapsář nebo chmaták, který si strká pod kabát zboží v butiku, musí vypadat jako vandrák? To už dávno není pravda! Zlodějíček, jehož ruka se ocitla ve vaší kapse, byl možná ten slušný pán, kterého jste míjeli mezi regály obchodního domu. Předvánoční tlačenice v obchodních centrech jsou rájem zlodějů, letos jim k řádění zbývá ještě týden.

Článek

Časy se mění a metody krádeží také. „Dnes už zloději nechodí otrhaní. Jsou to dobře oblečení a nenápadní lidé,“ uvádí Jiří Strnad, majitel bezpečnostní agentury Sagur, která v Praze střeží několik objektů.

„Člověk s kravatou a v obleku je i pro unavenou ostrahu, která stráví ve službě třeba deset hodin, relativně méně nápadný,“ říká. V adventním shonu mívají kapsáři a zlodějíčci žně. Také v policejních statistikách je rozdíl patrný, ačkoli objasněnost kapesních krádeží je minimální (v posledních dvou letech 6 až 8 procent), většina okradených případ ani nehlásí.

Předloni v prosinci přišlo na policii ohlásit kapesní krádež o deset procent lidí víc než v listopadu, loni byl rozdíl mezi listopadem a prosincem dokonce patnáctiprocentní.

Krade se až dvakrát víc

V pražské hromadné dopravě nechal před několika dny magistrát spustit varovná hlášení upozorňující pasažéry na zvýšené nebezpečí kapesních krádeží. „Proti zbytku roku je skutečný nárůst asi dvojnásobný,“ odhaduje Strnad. Podle policie doplácejí lidé na vlastní neopatrnost, ačkoli se situace každoročně opakuje. Každý den přibývají nové případy, ať už banálních krádeží, jako když ve středu v Neratovicích neznámý mladík násilím vytrhl starší ženě kabelku se čtyřmi tisícovkami, nebo i pečlivě připravených zlodějin

„Někteří spoluobčané si myslí, že jim se to stát nemůže,“ varuje policejní mluvčí Štěpánka Mikulenčáková. Zejména důchodci podle ní mívají ve zvyku vozit tašky s penězi na nákupních vozících, které nechávají stát, zatímco sami korzují po obchodě.

Mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová dává k dobru středeční případ ze Slaného. V obchodním domě v Ouvalově ulici tu kdosi vytáhl zákazníkovi přímo z kapsy peněženku se sedmnácti tisíci.

„V pražském centru jsou totiž problémy s kapsáři celoroční. Ono není ani moc dobré všechny fígle kapsářů rozepisovat do novin, protože to pak slouží jako návod pro ty, kteří ještě krást tolik neumějí,“ říká mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová.

Stačí kus alobalu

Ke známým trikům zlodějíčků, kteří se zaměřují na zboží v obchodech, patří odstiňovače magnetických kódů, jimiž je zboží chráněno. Prý si totiž stačí vystlat tašku hliníkovou fólií a vstupní brány s elektronickými čtečkami pronášené zboží neodhalí.

„Dokud se ochrana zboží technologicky nezlepší, budou krádeže stále příliš snadné,“ říká Strnad. Jeden z jeho zaměstnanců nedávno absolvoval sprinterský závod se zlodějem, který pronesl rámem kosmetiku za 31 tisíc korun. „Strážný ho dohonil až někde v parku asi kilometr od prodejny. Ten člověk svůj lup sice odhodil, sám ale utekl,“ uvádí příklad.

Různé národnostní skupiny zlodějů mají podle policistů svá typická působiště. „Pro rumunské kapsáře jsou typické krádeže v tramvajích nebo v metru, Poláci obsazují nádraží, Arabové se objevují spíš v restauracích v centru,“ říká policejní mluvčí Brožová.

Reklama

Výběr článků

Načítám